Dobrý den, již asi tři roky mě pálí v krku. Byl jsem dvakrát na gastrologii - vše v pořádku, poté jsem měl sondu zavedenou nosem do žaludku. Opět vše v pořádku, žádný reflux. Bylo mi řečeno, že mám patrně jen překyselený žaludek. Ráno piji jablečný ocet s medem, přes den vždy po jídle bílinskou kyselku. Přesto po jídle ve většině případů začnu kýchat a pokašlávat. Vypozoroval jsem, že ve většině případů je to po jídle ve kterém byla cibule. Zkusil jsem tedy chleba se sádlem a cibulí a asi po 45 minutách jsem začal kýchat a poté jsem měl 15 minutový záchvat dusivého kašle a pak jsem ještě asi 5 minut pokašlával a pak již nic. Je možné, že trpím alergií na cibuli a že mi způsobuje pálení v krku? Děkuji za odpověď M.Hoch
Odpověď
Dobrý den, pane Hochu,
cibule, zvláště v syrovém stavu, obsahuje těkavé látky, které jsou dráždivé. Nedokážeme tedy s jistotou říci, zda vaše reakce byla alergického původu. Alergii na cibuli je však možné ověřit krevním testem na alergologii. Měl by vás tam nejlépe odeslat váš praktický lékař s žádankou o vyšetření (pokud již alergologii navštěvujete, nebude samozřejmě potřeba).
Ať se vám daří,
Michal Závacký, ProAlergiky