Dobrý den, na alergologie mi zjistili: senzibilizace na mouky: jáhly,pohanku,lupinu, ječnou,kukuřičnou, ovesnou mouku - pozitivní ! rýžová, žitná mouka - hraniční - IgE: pšeničná mouka- negativní - IgE: senzibilizace na arašídy, pistácie - pozitivní kešu - hraniční senzibilizace na sojové boby, lískové ořechy,mandle banán - lehce pozitivní Chtěla bych se zeptat, jestli je nutné vysadit i rýží, ovesné vločky atd. A jestli existuje i nějaká kniha o těchto alergiích. Na internetu je většinou zmíněná alergie na pšeničnou mouku. Děkuji
Odpověď
Dobrý den, Silvie,
děkujeme vám za důvěru. Rýže alergizuje velmi zřídka, a to i v případech, kdy je člověk alergický na jiné obiloviny ze stejné čeledi lipnicovitých (pšenice, žito, oves, proso aj.). Proto pokud nemáte potvrzenou (vysloveně pozitivní) přecitlivělost přímo na rýži a její konzumace vám nezpůsobuje žádné zdravotní potíže, nevidím důvod, proč byste ji měla vysazovat.
Něco jiného jsou ovesné vločky – pravděpodobně vám budou vadit všechny výrobky z ovsa, tedy jak mouka, tak vločky, protože to je jen jiná forma stejné potraviny.
Co se týká knihy o potravinových alergiích, většinou se opravu týkají konkrétních alergenů (mléko, lepek apod.). Za kvalitní a ucelenou lze považovat knížku dr. Fuchse Potravinová alergie – jak na ni. I ta se ale nejspíš bude zabývat hlavně nejčastějšími potravinovými alergeny, tudíž o jáhlách či lupině toho v ní možná nebude mnoho. Základní informace o nejčastějších potravinových alergenech najdete i na našem portálu v sekci Alergie na potraviny.
Mějte se hezky,
Michal, ProAlergiky