Dobrý den, je možné, že madarinky, pomeranče, banány mohou ztratit přepečením svou alergicitu? Je někde komplexnější přehled termolabilních a termostabilních alergenů? Děkuji
Odpověď
Dobrý den, Mili,
ano, je to možné. Alergizující proteiny v ovoci bývají často termolabilní, a tak alergikům na některé ovoce nemusí vadit kompot, džem nebo jiné tepelně upravené jídlo z tohoto ovoce. To je však známo především o lokálním ovoci z čeledi růžovitých (malvice, peckoviny). Subtropické a tropické ovoce se může chovat jinak.
Je to především otázka snížené pravděpodobnosti alergické reakce, jelikož každá plodina obsahuje více druhů proteinů, z nichž každý se může teoreticky stát alergenem a varem se zničit nemusí. Bohužel na kompletní seznam potravinových alergenů s jejich tepelnými vlastnostmi jsme zatím nenarazili, i když i my bychom jej ocenili. :-)
Mějte se hezky,
Michal, ProAlergiky.cz