Dobrý den, před pár týdny mi zjistili alergii na mléčnou bílkovinu. Protože sportuju, mám teď dost problém s dostatečným příjmem bílkovin (bohužel jsem zatím nenašla rostlinný protein, který bych dokázala vypít). Dočetla jsem se, že je rozdíl ještě v tom, na kterou mléčnou bílkovinu mám alergii. Můj alergolog mě poslal na testy na kasein (jiné bohužel nemá k dispozici) s tím, že jestli bude pozitivní, můžu syrovátku a jestli negativní, můžu kaseinový protein. No bohužel výsledky mi nepřijdou tak jasné, jak si myslel a on bohužel odjel na dlouhodobou dovolenou. Mohli byste mi, prosím, poradit, co výsledky znamenají? Plná krev s heparinem - BAT kravského mléko f2 - 9,60; jednotky kU/l; ref.mez
Odpověď
Dobrý den, Diano,
ano, většina potravin obsahuje více potenciálně alergizujících bílkovin a člověk může být skutečně alergický jen na jednu z nich. To se týká i bílkovin v živočišném mléce. Výsledky testů, které zde uvádíte, pokrývají jak syrovátkové bílkoviny (beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin), tak hlavní bílkovinu kasein. Je zajímavé, že všechny tři u vás vycházejí negativně, tedy alergii na mléko nepotvrzují.
Na potravinové alergie se v Praze specializuje například klinika Immuno-flow v Letňanech, která má ale aktuálně plné kapacity. Nicméně jde o základní úkony, se kterými by si měl poradit každý alergolog. S nalezením vhodné ambulance vám může pomoci vaše zdravotní pojišťovna. Internetové databáze nemusejí být aktuální.
K proteinovým nápojům ještě mohu doplnit malou poznámku, že někteří lidé alergičtí na mléko snášejí zkvašené mléčné výrobky, jako jsou jogurty nebo kefír.
Ať se vám daří,
Michal, ProAlergiky.cz