Dobrý den, už několik dní pociťuji podrážděný jazyk (někdy i rty a horní patro) po konzumaci některých potravin. Je to jako kdybych měla jazyk spálený. Pocit začne téměř hned když začnu jíst a trvá několik minut až okolo půl hodiny po jídle. Jazyk mi připadá podrážděný zhruba uprostřed. Trápí mě také občasné svědění různě po těle, ale to nejen po jídle. Někdy pociťuji taky nadměrnou tvorbu hlenů v krku a to buď po jídle nebo ráno (bylo mi řečeno, že ráno je to kvůli roztočům). Potíže začaly po těstovinách se sýrovou omáčkou. Myslela jsem, že to mohlo být způsobeno třeba aromatickým sýrem, ale od té doby se potíže objevily např. po konzumaci chleba, ořechů a kokosu, mírněji i po jiném jídle (např. jahodách, banánu). Nejvíce ale rozhodně chleba, různé krekry (vše pšeničné). Podobné potíže jsem měla dvakrát. Poprvé v roce 2016, kdy jsem po vypití čerstvé pomerančové šťávy měla kopřivku (na to jsem dostala Xados) a potom mě asi měsíc svědila kůže např. při pocení nebo horké koupeli. Po dalším požití pomerančů se situace neopakovala. Podruhé - v roce 2018, jsem začala pociťovat svědění celého těla včetně očí a také mírné podráždění jazyka a rtů nejprve po para ořeších a poté i po různém ovoci (banány, pomeranče), ostatních ořeších ale třeba i více kořeněném jídle. Byla jsem na alergologii, kde byly provedeny prick testy a prokázána senzibilizace na roztoče, pyl trav a pyl ambrosie. Také mi byly provedeny krevní testy na určité potravinové alergeny (bílek, mléko, treska, pšenice, arašídy, sója, lískové a vlašské ořechy, banán) - vše bez prokázané přecitlivělosti. Dostala jsem předepsanou Cezeru 5 mg. Tyto problémy trvaly zhruba dva měsíce a postupně vymizely. Nyní jsem si zatím opět vzala Cezeru. Chci se zeptat, jestli se může jednat o alergii a jestli se mám některým potravinám vyhnout. Nebo je možné, že je to jen období, kdy jsem na určité potraviny trochu přecitlivělá (vzhledem k tomu, že se situace opakuje)? Bydlím sama a bojím se anafylaktického šoku, hrozí v tomto případě? Mám nyní strach cokoliv jíst. Jsou nějaké potraviny, které jsou určitě "bezpečné" a kterých se bát nemusím? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, Míšo,
svědění až pálení v ústech a nateklé rty opravdu patří mezi projevy imunitní přecitlivělosti na potraviny. Může však jít nejen o klasickou potravinovou alergii, ale i o histaminovou intoleranci. Často jsou od sebe obtížně rozeznatelné, ale mají různou příčinu. Rozlišit se dají alergologickým vyšetřením.
U některých vámi uvedených potravin je vidět možná souvislost s pylovou alergií, takzvaná zkřížená alergie, při níž vaše tělo reaguje alergicky na bílkoviny v potravinách, které jsou podobné těm v pylech. Zkřížená alergie se projevuje zejména právě na ústech, ale může se objevit i kopřivka. Konkrétně při alergii na ambrózii se často objevuje i přecitlivělost na banán, při alergii na trávy může zároveň vadit pšenice (nebo jiné obilí), a to i když tyto potravinové alergeny vyšly v krevních testech negativně. Zkřížených potravinových alergenů je mnoho, ale vy můžete reagovat jen na některé. Je potřeba to sledovat a vést si svou evidenci.
Tyto alergické reakce jsou nepříjemné, ale nemívají vážný průběh. Stává se i to, že na potraviny alergik reaguje pouze v době, kdy kvetou zkřížené rostliny způsobující pylovou alergii. Je samozřejmě na místě omezit konzumaci těchto potravin. Při nechtěném pozření je možné užít antihistaminikum dle doporučení alergologa.
Držíme vám palce,
Michal, ProAlergiky.cz