Dobrý den, chtěla bych vás poprosi o pomoc s interpretací krevních testů, které jsem absolvovala na gastru. Kravské mléko IgG 1,2 pozitivní Kravské mkéko IgA 0,2 negativní Kravské mléko IgM 0,7 negativní Věc se má tak, že paní doktorka mi sdělila, že mám intoleranci na laktózu, zatímco nutriční lékařka mi po zhlédnutí výsledků obratem psala, že intolerance je na bílkovinu kravského mléka. Má zmatenost je o to větší, že jsem nikdy nezaznamenala, že by mi mléčné výrobky nedělaly dobře (mléko jako takové jsem nikdy moc nepila, pouze zakysané výrobky či sýry),alespon ne v řádu hodin či dní, testy jsem absolvovala pro dosud neobjasněné žaludeční nevolnosti. Výsledky samozřejmě respektuji a teď se vyhýbám pro jistotu všemu mléčnému, nicméně zajímalo by mě, jak je možné, že každá z lékařek došla k jinému závěru - tedy že jedna je interpretuje jako laktózu a druhá jako bílkovinu. Řeším to zejména proto, že jsem vegetariánka a naprosté omezení mléčných výrobků pro mě představuje výrazný zásah do jídelníčku (intolerance na laktózu mi dávala jakousi naději, že mi zůstanou třeba tvrdé sýry). Kvůli přetrvávající zmíněné nevolnosti výrazně hubnu a suplementy, na které v podobných případech spoléhám (konkrétně nutridrink), obsahují mléčné bílkoviny. Pokud je prostor, zajímalo by mě také, jak se liší jednotlivé imunoglobuliny, resp. co přesně měří ( proč mám jeden pozitivní a dva negativní). Moc děkuji za odpověď!
Odpověď
Dobrý den, Nino,
obávám se, že jste jako jedna z mnohých pacientech naletěla lékařům s mezerami v profesionalitě. Na velmi podobný dotaz jsme už totiž několikrát odpovídali. Tady je odpověď z poslední doby:
Pozitivní hodnoty IgG a IgM na kravské mléko – co můžu jíst?
Intolerance laktózy se potvrzuje jiným způsobem než pomocí protilátek Ig (imunolgobulinů) z krve. Nejprůkaznější je biopsie tenkého střeva.
Údaje, které jste vypsala, s laktózou vůbec nesouvisejí. Pokud lékařka na gastru neprovedla ještě jinou diagnózu, ze které by vaše nesnášenlivost laktózy vyplývala, musela se ošklivě zmýlit. Asi toho měla moc. :-)
K vyřazení mléčných výrobků jen na základě výše uvedených výsledků tedy není žádný důvod.
Každý imunoglobulin má v imunitním systému jinou funkci. Pro diagnostiků alergií se využívá prakticky jen typ IgE.
Držíme vám palce,
Michal, ProAlergiky.cz