Dobrý den,ráda bych Vás poprosila o radu.Mám astma, alergii na prach, pyl, roztoči,atd.Delší dobu mám problémy.Zhoršilo se mi astma a alergie, jsem unavená, bolí mě břicho,klouby, svaly.Mám Kasein IgG 3,34. Kasein IgA 1,29.Lékař mi doporučil vynechat na 2 měsíce mléčné výrobky,které tedy nejím.Mám alergii na kasein? Jaké mají být hodnoty kaseinu? Mohou být mé zdrav. problémy z toho,že sním mléko, vejce v potravině, třeba knedlík, koláč.Děkuji za odpověď. Šiková
Odpověď
Dobrý den,
vyšetření kaseinu ve třídě IgG a IgA se již nepoužívá pro diagnostiku alergie na mléčnou bílkovinu, v současné době se používá parametr IgE.
Nejprůkaznější diagnostika alergie je ale pomocí tzv. eliminačně-provokačního testu - tedy, že danou potravinu (ve vašem případě mléko) striktně vyřadíte na 3 týdny z jídelníčku (a tedy i v pečivu apod) a poté tuto potravinu opatrně zařadíte do stravy. Pokud dojde po vynechání potraviny k vymizení potíží a potíže se opět vrátí po znovu zařazení potraviny do jídelníčku, tak byste měla potravinu na cca 6 měsíců vyřadit ze stravy a dále dle tolerance.
Nicméně nově vzniklá alergie na bílkovinu kravského mléka je ve vašem věku málo pravděpodobná. Pravděpodobnější je tzv. intolerance laktózy, neboli mléčného cukru. Mléčný cukr se objevuje v nezakysaných mléčných výrobcích, tedy pacienti mají typicky po vypití mléka křeče a průjem. Řešením je pak konzumace výrobků s nízkým obsahem laktózy (jogurty apod) či tzv. nízkolaktózových či bezlaktózových výrobků.
S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.