Dobrý den, zakoupila jsem si u vás test na potravinovou intoleranci a vyšla mi pozitivně mimo jiné na kvasnice a vejce. Nyní zjišťuji, co můžu jíst z pečiva, abych se těmto dvěma věcem vyhnula. Dočetla jsem se, že místo kvasnic mohu použít při pečení chleba kvásek. Je to opravdu možné? Na kvásek se tato intolerance nevztahuje? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
ano, opravdu to tak je, při alergii na kvasnice alias droždí, můžete využít kvásek. Kvasnice jsou na bázi alkoholového kvašení, zatímco kvásek je pouze mouka a voda, z kterých vznikají bakterie mléčného kvašení, které dokážou zpracovat mouku tak, aby byla lépe stravitelná. Při intoleranci kvasnic a vajec, můžete kváskové pečivo konzumovat, jen v případě kupovaného je třeba vždy ověřit, zda-li nebylo použito vejce (nejčastěji vaječný bílek) pro potření pečiva.
Více informací se dočtete i v článcích Alergie na droždí, Jak upéct dobrý chléb bez droždí, případně využít i databáze receptů na našem portálu.
Pokud využíváte facebook, můžete se připojit do naší skupiny Bez lepku, mléka, vajec. Potravinové alergie a intolerance, kde se vzájemně radíme a konzultujeme.
Ať se daří
Táňa, ProAlergiky.cz