Alergie na droždí neboli kvasnice není sice tak rozšířená ani známá jako alergie na mléko či vejce, ale o nic méně náročná na dodržování diety. Odmítnutí vynikajících kynutých buchet na návštěvě u babičky se ještě dá „přežít“. Daleko horší je pro nově diagnostikovaného alergika představa, že se na vrcholu pomyslného seznamu zakázaných potravin nachází chléb a pečivo, které jsou základní složkou potravy většiny z nás.
Chléb a pečivo bez kvasnic?
Ano, lze péct i bez použití droždí, pokud kvasnice nahradíme jinou kypřící látkou. Na výběr máme mezi kypřidly chemickými - jedlá soda, prášek do pečiva, cukrářské droždí, a přírodními – vinný kámen a kvásek. Kvásek si můžeme vypěstovat sami doma, využít tzv. kváskové mapy a získat ho od zkušenějšího pekaře, nejčastěji „výměnou“ za nějakou drobnost, příp. si zakoupit sušený kvásek v prodejnách zdravé výživy. Vinný kámen neboli „kypřící prášek bez fosfátů“ lze také zakoupit ve zdravých výživách, ale můžeme si ho i připravit sami doma. Návod je velmi jednoduchý – smícháme v poměru 1 : 2 : 1 jedlou sodu, přírodní vinný kámen a kukuřičný škrob.
Při použití jiných kypřících látek namísto kvasnic, musíme počítat s tím, že senzorické vlastnosti se budou od klasických kynutých výrobků více či méně (při kváskovém pečení) odlišovat. Možností, jak se vyhnout tomuto případnému zklamání, je přeorientovat své chuťové buňky na nekynuté koláče, řezy, rolády apod. a namísto klasického chleba a pečiva vyzkoušet nekynuté chlebové placky či kváskový chléb.