Dobry den, chtela bych se zeptat, jsem alergik na veskere ceske peckovite ovoce. Muzi i tak pouzivat pripravky, kde je napriklad pouzit jablecny peptin, i kdyz jsem na jablka alergicka? Ztrati se alergeny po uvareni ovoce a zustanou v ovoci alespon nejake vitaminy? Dekuji, Veronika
Odpověď
Dobrý den,
předpokládám, že jste alergická na české peckovité ovoce v rámci zkřížené alergie na pyly, tzv. orální alergický syndrom. V tomto případě jsou alergeny vesměs tepelně labilní a tedy tepelnou úpravou svoji alergenicitu ztrácí a potíže nepůsobí. Vyjímku tvoří celer a oříšky, v některých případech zde tepelná úprava alergeny neničí.
Tepelnou úpravou se samozřejmě výživová hodnota potraviny mění, záleží na délce tepelné úpravy.
Nejvíce alergenů se ukrývá pod slupkou, části pacientů tak může stačit dané ovoce oloupat. Vysoké množství alergenů je obsaženo ve šťavnatém ovoci, proto např. starší, déle skladovaná jablka alergické potíže působí méně či vůbec.
Obecně, velká většina alergenů jsou bílkoviny, pektin je sacharid, tudíž by alergická reakce na něj vzniknout neměla. Je potřeba toto ale ověřit konzumací malého množství výrobku s jablečným pektinem a sledovat reakci.
S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.