Dobrý večer, již jednou jsem Vám tu pokládala otázku a v první řadě bych ráda poděkovala za odpověď. V předchozí otázce jsem mimo jiné zmiňovala to, že u mě alergie ustupují a právě na to bych ráda navázala. Mám alergie na pyly, peří, srst několika zvířat, roztoče a podobně. Tento rok jsem přestala jíst maso, omezila mléčné výrobky a cítím se moc dobře. Právě v době, kdy jsem se začala takto stravovat u mě postupně vymizely příznaky alergií. Přestože celé roky mám plný nos a vyrážky, stalo se mi do jisté doby jen jednou, že by mě z alergie něco i jen trochu svědilo. Mnohé zdroje uvádějí, že vegetariánům se pročistí střeva, která mají na alergie obrovský vliv a proto právě alergií trpí méně. Postupně jsem začala jíst i méně pečiva a jiných výrobků z pšenice. Teď ovšem, pokud si například koupím chléb, i celozrnný, a jím ho více dní, ucpe se mi druhý den nos a začnu trpět nadýmáním. Pokud zase chléb jíst přestanu, je to třeba i měsíc v pohodě. Ještě donedávna jsem jedla často ovesnou kaši z vloček, ale po nějaké přestávce mi podobnou neplechu začaly ovesné vločky dělat taky. Přitom jsem myslela, že v ovsu není moc lepku, který by toto mohl způsobovat. Chtěla jsem se Vás proto prosím zeptat, zda si myslíte, že to může být opravdu způsobeno konzumací lepku? Zda kdybych začala jíst více jídel, které ho obsahují, mohlo by se to spravit? Nemohla jsem si tímto způsobem stravování způsobit na lepek alergii? Děkuji předem za odpověď, krásný den
Odpověď
Dobrý den, Míšo,
způsob, jakým se alergie u člověka projevuje, se může během života neustále měnit. Mohou se měnit nejen příznaky alergických onemocnění, ale i přecitlivělost na konkrétní alergeny. Jakožto alergik jste geneticky naprogramována k tomu, že Váš imunitní systém může přecitlivěle reagovat na různé látky (obvykle bílkoviny), se kterými přijde do styku. Tělo si neustálé "hledá" své alergeny.
Na lepek si Vaše tělo může kdykoli vytvořit alergii nebo jinou formu přecitlivělosti. Ale pojem lepek je v tomto kontextu trochu zavádějící, protože v obilovinách se vyskytuje řada různých bílkovin a lepek je jenom část z nich. Proto úplně klidně můžete být alergická na oves.
Lepek je podstatný pro celiaky, ale při alergiích si s ním nevystačíte. Mrkněte na náš článek Rozdíl mezi alergií na lepek a celiakií.
Další možné vysvětlení Vašich problémů s ovsem může být ve Vaší ustupující pylové alergii. Pokud jste přecitlivělá na pyl trav, s vysokou pravděpodobností Vám může vadit i konzumace obilovin, zvláště pak ve větším množství (pečivo, müsli). Důvodem je zkřížená alergie. Alergii na oves (případně i další obiloviny) lze snadno otestovat u alergologa.
Pro člověka, který má sklony k alergii, je velmi důležitá konzumace pestré stravy - samozřejmě s vyloučením alergenů, na které má prokázánu přecitlivělost. Při příliš jednotvárné stravě totiž vlastně provokujete imunitní systém velkými dávkami potenciálních alergenů.
Držíme palce,
Michal, ProAlergiky.cz