Dobrý den, jsem alergická na jablka a protože je mám ráda, občas si nějaké dám. Začně mě po něm pak brnět pusa a nateče mi ret.Chtěla bych se Vás zeptat, jestli mohu jíst potraviny na které jsem alergická, nebo se jim mám striktně vyhýbat? Může mi to nějak uškodit, když je budu i nadále jíst? Děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem Kublová
Odpověď
Dobrý den, paní Kublová,
určitě není rozumné úmyslně konzumovat svůj alergen. Problém je v tom, že každá odrůda může být jinak "agresivní" a jednou si můžete pochutnat na jablku, které Vám způsobí vážnější zdravotní komplikace - bolesti břicha, kopřivku apod. Jakmile Vám začne brnět pusa, není žádné hrdinství jablko dojíst.
Něco jiného je, kdybyste popisované potíže měla pouze v určitém období roku (například v pylové sezoně). To byste si pak mohla po zbytek roku jablka dopřávat.
Pokud máte ráda jablka, pravděpodobně Vám nebudou vadit, pokud budou aspoň krátce tepelně upravená (kompot, jablečný štrúdl, možná pasterizovaný mošt apod.). Alergeny v jablkách jsou totiž obvykle varem rozkládají.
Mějte se hezky,
Michal Závacký, ProAlergiky.cz