Nemůžete z důvodu alergie na bílkoviny kravského mléka (ABKM) či intolerance laktózy používat klasické mléko? Nebo prostě nechcete? Můžete být bez obav. Nabídka trhu s rostlinnými nápoji je velmi pestrá.
Nejčastější surovinou k výrobě „mléka“ je sója a rýže, ale zakoupit si můžete i nápoje z ořechů, quinoy či nově dokonce z konopí. Záleží jen na vašich chuťových buňkách a případných dalších omezeních (ABKM je například v řadě případů doprovázená i alergií na sóju). My jsme se dnes rozhodli vyzkoušet jeden z produktů švédské firmy Oatly, která je světovou jedničkou ve výrobě ovesných nápojů.
Pro alergiky na mléko i sóju
Ovesný nápoj natural BIO OATLY je čistě rostlinný výrobek, který je díky svému složení vhodný při bezmléčné a bezlaktózové dietě a bez obav ho mohou konzumovat i alergici na sóju či vegani. Je vyráběn z ovsa pěstovaného pouze ve Švédsku (jsou zde podstatně přísnější normy např. na používání pesticidů oproti zbylým evropským zemím), aby byla zajištěna co nejvyšší kvalita výsledného produktu.
Degustace – osvěžující chuť a příjemné aroma
Jako obvykle jsme do ochutnávky, více či méně dobrovolně, zapojili i členy svých rodin, aby byly zastoupeny různé věkové kategorie a účastnili se ho i jedinci s minimální zkušeností s alternativními mléčnými výrobky. Závěry všech se kupodivu do značné míry shodovaly.
Konzistenci ovesného nápoje označili testující za tekutou, některým se zdál ovesný nápoj nepatrně hustší než kravské mléko. Barva byla popisována jako béžová, obdobná „slabé bílé kávě“, což bylo pro některé konzumenty nezvyklé a poukázali na to, ale ne ve zlém, pouze je to překvapilo, zaujalo. Vůni ovesného mléka označila většina za velmi jemnou, příjemnou, pro některé byla skoro nerozpoznatelná. Chuť vychlazeného nápoje byla vynikající, osvěžující, spíše než obilná, kterou bychom očekávali, tak lehce oříšková. Ve vyzkoušených pokrmech byla „přehlušena“ ostatními ingrediencemi a nebyla poznat záměna ovesného nápoje za živočišné mléko.
Přímá konzumace, vaření i pečení
Velkou výhodou tohoto rostlinného nápoje je jeho „natural“ podoba, která umožňuje široké využití ve slané i sladké kuchyni. Sladkými snídaněmi počínaje – zalití müsli, příprava palačinek či lívanců, přes polévky a hlavní jídla (např. zapékaná) až po dezerty a moučníky.
Výtečné je však toto ovesné mléko, ideálně dobře vychlazené, i k přímé konzumaci či výrobě ovocných koktejlů. Já jsem ho vyzkoušela k přípravě jahodového (jahody, ovesné mléko, cukr). Trochu jsem se obávala, zda se lehké ovesné aroma nebude „tlouci“ s jahodovou chutí, ale výsledek byl skvělý.
Jedním z mnoha dalších pokrmů, do kterého můžete ovesný nápoj natural BIO OATLY použít, je např. ovesná kulajda.
Složení - biokvalita zaručena
Hlavní složkou, pomineme-li vodu, je oves (10 %) pocházející z ekologického zemědělství, který neprošel procesem genetické modifikace. Samozřejmostí je pak nulový obsah cholesterolu, jenž činí tento přirozeně bezmléčný a bezlaktózový nápoj zajímavý i pro všechny, kteří si hladinu tohoto lipidu v krvi musí hlídat. Kladem tohoto ovesného produktu je také absence přidaných cukrů a naopak přirozený obsah velmi kvalitních bílkovin a zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin.
Informace pro spotřebitele
Ovesný nápoj natural se prodává v litrovém balení a můžete ho zakoupit nejen v prodejnách se zdravou výživou, ať kamenných či internetových, ale i např. v obchodech Tesco.
Ceny na trhu jsou značně rozdílné. Hlavní distributor, firma Country Life, ho na svém e-shopu nabízí za 59 Kč. V Tescu pak zaplatíte skoro o dvacet korun více - 78 Kč/l.
Po otevření doporučuje výrobce tento ovesný nápoj skladovat v chladničce a spotřebovat ho do 4 – 5 dnů. Trvanlivost je 9 měsíců.
Kromě klasického ovesného nápoje natural je na trhu i obdobné rostlinné mléko obohacené kalciem - vápníkem.
Zajímavost - dle nejnovějších studií vhodný i pro dospělé celiaky
Dříve patřily ovesné výrobky mezi potraviny jednoznačně nevhodné pro všechny celiaky. V posledních letech však proběhlo několik klinických studií (ve skandinávských zemích, Anglii i USA), které toto tvrzení vyvracejí. Staví na tom, že složení ovesných bílkovin se od ostatních obilnin 1. skupiny (pšenice, žito, ječmen) podstatně liší. Z důvodu opatrnosti však konzumaci ovesných produktů „dovolují“ pouze dospělým celiakům a před jejím započetím doporučují individuální konzultaci s lékařem a častější kontroly na protilátky. Legislativní podmínkou pak je, aby oves obsažený v potravinách určených osobám s nesnášenlivostí lepku byl speciálně vyroben a zpracován tak, aby bylo zamezeno kontaminaci pšenicí, žitem, ječmenem nebo jejich kříženci, přičemž obsah lepku v ovsu nesmí být vyšší než 20 mg/kg (nařízení komise evropských společenství č. 41/2009).
Doporučení portálu ProAlergiky.cz
Ovesný nápoj natural BIO OATLY určitě doporučujeme vyzkoušet, neboť se jedná o chuťově vynikající a zdraví prospěšný produkt s vysokou výživovou hodnotou, který lze použít všude tam, kde běžné mléko. Počínaje kávou s mlékem a konče korpusem na dort.
Tip: Dříve jsme vyzkoušeli i další produkty Oatly: