Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450

Domácí ořechová mléka

Mandlové mléko (foto: Dreamstime.com)
Mandlové mléko (foto: Dreamstime.com)

Výroba domácích rostlinných nápojů je jednoduchá a nenáročná, a to jak na samotný technologický proces, tak i na pomůcky, i když čím kvalitnější mixér máte k dispozici, tím lépe. Mně osobně k výrobě rostlinných mlék přivedla alergie na bílkovinu kravského mléka, kterou trpěla nejmladší dcerka. Minulý čas je napsán správně, alergie po dvou letech bezmléčného stravování vymizela. Co však v naší domácnosti zůstalo, jsou rostlinné nápoje.

Pro dcerku jsem připravovala hlavně mléko rýžové, neboť je nejméně alergenní, ale postupně jsem zkoušela zařadit i nápoje z dalších surovin. Některé se u nás natolik „zabydlely“, že je děláme doteď. A právě o jejich praktickou přípravu a následné využití, v některých případech i včetně receptů, ve kterých se mi osvědčilo daná mléka použít, se s vámi podělím. Dnes začneme mléky ořechovými.

Kokosové mléko

Kokosové mléko můžeme připravovat jako jeden z mála rostlinných nápojů ihned, resp. po chvíli namočení kokosu do horké či studené vody. Po vyzkoušení doporučuji nechat strouhaný kokos přeci jen pár hodin máčet za studena. Ne, že bych poznala rozdíl ve výsledné chuti, ale lépe se mi namáčený kokos mixoval.

S čím si můžete „pohrát“, je poměr vody a strouhaného kokosu. Čím méně vody, tím je výsledná chuť plnější, kokosovější. Pokud chci použít kokosové mléko na pečení, postačí základní poměr 1 : 3, jestli např. na zjemnění pokrmů namísto smetany či na běžné pití, používám jeden díl strouhaného kokosu a dva díly vody. Ani tak samozřejmě nedosáhnete smetanové konzistence a chuti, jako je tomu u kupovaných výrobků, ale aspoň se jí přiblížíte.

Množství nápoje, které bylo připraveno namočením jedné skleničky strouhaného kokosu a tří skleniček vody, včetně zbylé drtě.
Množství nápoje, které bylo připraveno namočením jedné skleničky strouhaného kokosu a tří skleniček vody, včetně zbylé drtě.

Jako bonus získáte kokosový tuk, který se vám při mixování oddělí na dně a po stranách mixéru. Bohužel ho není mnoho, ale je výtečný. Doporučuji si ho vychutnat čerstvý, v této podobě, např. namazaný na sušenku či sladký chlebíček. Anebo samozřejmě i do teplé kuchyně, což mi ale přijde škoda.

V podstatně větším množství zůstane po rozmixování a přecezení (někdo používá čajové sítko, jiní velmi hustý cedník či tkaninu, mně osobně se nejvíce osvědčila dětská plenka) vylouhovaná kokosová drť. Určitě ji doporučuji nevyhazovat, je to škoda. Pořád v sobě obsahuje řadu výživných látek. Použít ji můžete např. k přípravě kaší, nepečených dezertů, do těst na muffiny, perníky aj. Jestliže ji nevyužijete ihned, je možné usušit a použít namísto mouky.

Tip na recept: Superkokosový perník s kandovaným ovocem - bez lepku a mléka

Kokosové mléko je skvělé např. v kombinaci s kari, čehož často využívá indická kuchyně. Já vám mohu doporučit skvělé jídlo, které si doma připravíte do 20 minut.

Tip na recept: Kuřecí prsa na kari s kokosovým mlékem

Mandlové mléko

Mandlové mléko je vynikající, a jestli jste ho ještě neochutnali, určitě to udělejte. K domácí přípravě můžete použít jak mandle nahrubo nastrouhané, tak i celé. Rozdíl je potom samozřejmě v době máčení, příp. nároku na výkonnost mixéru. Já používám mandle celé, neloupané, máčím 24 hodin, jednou až dvakrát měním vodu. Poté mixuji v čerstvé studené vodě v poměru 1 : 3 a cedím přes plínku. Výsledný nápoj můžete ochutit, ale já to nedělám u žádného ořechového mléka, naopak si ráda vychutnávám přírodní, nahořklou chuť po mandlích. Jedna z možností, jak zvýraznit chuť, je mandle před mixováním opražit, ale osobně ještě nemám vyzkoušené.

Mandlové mléko má kromě skvělé chuti i zajímavé nutriční složení. Obsahuje řadu minerálních látek v čele s vápníkem a hořčíkem, draslík, fosfor, selen, mangan, vitaminy skup. B, vitamin E, tuky. Jeho pravidelný příjem napomáhá nastolení acidobazické rovnováhy v našem, často překyseleném, těle. Mandle také působí proti stresu, únavě, dodávají nám energii, jsou bohatým zdrojem bílkovin.

Kde všude lze mandlový nápoj použít? Snad ve všech sladkých receptech, kynutých i nekynutých, kde mandlovým mlékem nahradíme mléko kravské. Skvělý je např. pudink z mandlového mléka, palačinky, ale i sladké nákypy. Pakliže použijeme menší množství vody, vznikne hustší mléko neboli smetana, kterou lze použít ke zjemnění polévek a omáček.

Můj oblíbený recept je hlívová omáčka s mandlovou smetanou.

Mandlové mléko je také skvělé na výrobu různých druhů smoothie, mixovaných ovocných, zeleninových či míchaných nápojů. Jako příklad mohu uvést banánovo-ananasové smoothie z mandlového mléka.

Stejně jako kokosovou, tak i mandlovou drť je dle mého názoru škoda vyhazovat. Využití je podobné – lze ji přidat do muffinů, bábovek, perníků, připravit z ní drobenku na koláč aj. Víte-li, že zbylou drť nevyužijete ihned, je možné ji usušit. Kdo nemá sušičku, nevadí, dobře poslouží i trouba zapnutá na co nejnižší stupeň.

Lískooříškové mléko

Do třetice všeho dobrého - lískooříškové mléko. Připravuji ho shodně jako mléko mandlové – máčím ideálně 24 hodin, příp. pouze přes noc, pokud spěchám. Opět mixuji v čerstvé vodě v poměru jeden díl oříšků, tři díly vody a cedím přes plenku.

Lískooříškové mléko je vynikající vychlazené, jen tak na pití či do kávy, která díky němu získá netradiční aroma a chuť. Velké využití má opět při přípravě všech možných druhů dezertů a moučníků.

Lískooříškovou drť, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě mléka, použijeme ve sladké kuchyni, obdobně jako mandlovou. Ale nejen tam, můžeme si z ní připravit i výbornou pomazánku.

Závěr: Ořechová mléka patří mezi konzumenty rostlinných nápojů k nejoblíbenějším. Mají příjemnou vůni a chuť po výchozí surovině. Zároveň bohužel patří díky vysoké ceně výchozích surovin na trhu k nejdražším. Pominu-li mléko kokosové, není nejlevnější ani domácí výroba. Pakliže používám zmiňovaný poměr 1 : 3, připravím ze 100 g mandlí či lískových oříšků zhruba 500 ml mléka, čímž se dostávám pomalu na stejnou cenu, za jakou se prodávají na trhu. Ale mám dobrý pocit, že i když neušetřím finance, tak alespoň životní prostředí.

A co vy a ořechové nápoje? Používáte, vyrábíte?

Související články

Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 5. Hledejte alergeny v jídle

Produkty, které pomáhají

Kompletní nabídka:
Doplňky stravy Dózy na potraviny Literatura

Související články

Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Co je atopický ekzém, jak se projevuje, jak se diagnostikuje.
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 1. Příznaky a diagnóza atopického ekzému
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Ve věku 0–3 roky dítěte je atopický ekzém (AE) relativně často spojen s potravinovou alergií. Uvádí se, že celých 40...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 3. Spojitost atopického ekzému a potravinové alergie
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 5. Hledejte alergeny v jídle
Prvními alergeny, s kterými se dítě setká, jsou alergeny potravinové – určité složky potravy mohou zhoršovat atopický...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 5. Hledejte alergeny v jídle
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 4. Prevence
Genově dané dispozice pro atopii změnit nelze. Alergie ale vzniká z atopie až tehdy, pokud se spojí dědičné dispozice...
Atopický ekzém Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak zbavit dítě atopického ekzému: Díl 4. Prevence
Jak se vyhnout mléku a laktóze
Existují dva zcela jasné důvody, proč si dávat pozor na mléko: buď se musíme vyhýbat mléčným bílkovinám, nebo laktóze, tzn...
Intolerance laktózy Alergie na mléko Alergie na potraviny
Jak se vyhnout mléku a laktóze
Prokázané potravinové alergeny není vždy nutné vyřazovat z jídelníčku
I když alergologické testy odhalí přecitlivělost na nějakou potravinu, nemusí to vždy znamenat, že byste ji museli přestat...
Alergie na potraviny
Prokázané potravinové alergeny není vždy nutné vyřazovat z jídelníčku
Potravinové alergie se letos ještě více prodraží
Drahé diety se po Novém roce lidem, kteří musí držet přísný stravovací režim, ještě více prodražily. Zvýšení DPH tak ještě...
Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Potravinové alergie se letos ještě více prodraží
Výlety a dovolená bez lepku
U koho se projeví celiakie, ten se snadno ocitne v domácím vězení. Pro lidi s touto poruchou není jednoduché vyjet si na...
Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Výlety a dovolená bez lepku

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„Vše ok.“
Ověřený zákazník před 14 hodinami
  • ochota, rychlost
Ověřený zákazník před 2 dny
  • Rychlé doručení, kvalitní zboží a
Ověřený zákazník před 9 dny