Alergie na korýše patří k nejčastěji diagnostikovaným potravinovým alergiím, a proto jsou korýši zařazeni na seznam 14 hlavních potencionálních alergenů. V restauracích, příp. ostatních zařízeních hromadného stravování jsou pokrmy obsahující korýše a výrobky z nich označeny na jídelních lístcích číslem 2.
Nejčastěji konzumovanou skupinu korýšů jsou krevety. Mezi další známé „mořské potvory“, které končí na našich talířích, patří langusty, humři, garnáti či mořští (ale chutní jsou i sladkovodní) krabi a raci. Alergičtí můžeme být pouze na jeden druh, ale daleko častěji na všechny korýše.
Alergeny v korýších
Hlavním alergenem vyskytujícím se ve svalovině korýšů je tropomyosin, termostabilní bílkovina, odolná i proti trávícím enzymům, která je bohužel u různých druhů korýšů velmi podobná, čímž dochází často ke zkříženým reakcím. V praxi to znamená, že málokdo je alergický pouze na jeden druh korýšů, daleko častěji (zhruba v 75 % případů) musí alergik vyřadit ze svého jídelníčku korýše všechny. Tato tzv. zkřížená reakce se často vyskytuje i mezi korýši a měkkýši (př. sépiemi a hlemýždi), naopak alergici na ryby se konzumaci korýšů vyhýbat nemusí. Málo známé je doporučení, že by při konzumaci korýšů měli být obezřetní alergici na roztoče a šváby, neboť i mezi těmito, na první pohled zcela nesouvisejícími alergeny, se vyskytují zkřížené reakce.
Tropomyosin však není jediným alergenem, byly prokázány i alergie na jiné látky, nejčastěji specifické, vyskytující se pouze ve svalovině jednoho druhu – příkladem může být alergen argininkináza – enzym obsažený v mase oblíbených a vyhledávaných garnátů tygřích.
Projevy alergie na korýše
Mezi prvotní projevy alergické reakce na korýše patří pocit mravenčení v ústech, zvracení, kožní projevy (otoky, ekzémy) a dýchací obtíže - sípání, dušnost, úzkost. Alergickou reakci pomáhají zmírnit léky ze skupiny antihistaminik.
Není-li zajištěna včasná lékařská pomoc, může dojít k plnému rozvinutí anafylaktického šoku, jehož důsledky mohou být fatální.
Léčba
Stejně jako ostatní alergie se ani tato nedá vyléčit a citlivý jedinec se dané skupině potravin musí vyhýbat.