To si delate legraci ze prevarenim vodu demineralizujete?!
Mozna umite prodavat zvlhcovace, ale chemie Vam moc nejde.
Martin Och
Odpověď
Pěkný den,
nejsem opravdu chemik, ale částečně to pomůže. 100% to nebude, ale výrazně se to zlepší, alespoň od hydrogenuhličitanu vápenatého a hydrogenuhličitanu hořečnatého.
Celkovou tvrdost můžeme rozdělit na přechodnou, tj. uhličitanovou a na stálou. Přechodnou (karbonátovou) tvrdost vody způsobují rozpustné hydrogenuhličitany a to především hydrogenuhličitan vápenatý Ca(HCO3)2 a hydrogenuhličitan hořečnatý Mg(HCO3)2; tuto tvrdost vody lze odstranit převařením – dekarbonizací:
Ca(HCO3)2 → CaCO3 + H2O + CO2
Mg(HCO3)2 → MgCO3 + H2O + CO2.
Vařením se však nezbavíme tvrdosti trvalé (nekarbonátové), za kterou jsou odpovědné především sírany, a to síran vápenatý CaSO4 a síran hořečnatý MgSO4. K jejich odstranění používáme srážení působením hydroxidu vápenatého Ca(OH)2 a uhličitanu sodného Na2CO3.
čerpáno z Wikipedie.
Přejeme pěkný den,
ProAlergiky.cz