Dobrý den, zhruba před třemi lety (věk 25) se mi objevily potíže spojené s konzumací všech mléčných výrobků (od samotného mléka, přes jogurty až po máslo). Potíže se projevují nadýmáním, křečemi v břiše a průjmem. Poté, co jsem ve své stravě kompletně tyto výrobky nahradila rostlinnými alternativami mám klid. Bezlaktózové výrobky jsem zkoušela také, ale i po jejich konzumaci se mi objevily stejné potíže. Rozhodla jsem se zjistit původce mého problému a požádala jsem alergologii o krevní testy. Nicméně tyto testy vyšly negativně. (Specifické IgE - potravinové alegeny mléko, sýry, vejce + Komponenty alfa / beta laktalbumin, kasein) Ráda bych se tedy zeptala co jiného by mohlo způsobovat mé potíže, zda je vhodné zkusit gastro vyšetření nebo jestli bych se to mohla dozvědět z nějakých jiných komplexních testů na nesnášenlivost potravin, které nabízí soukromé společnosti. Případně zda byste mi mohli nějaký takový test doporučit. Děkuji předem za odpověď a jsem s pozdravem Eva
Odpověď
Dobrý den, Evo,
v případě potravinových alergií není výjimkou, že se výsledek alergologického testu senzibilizace (vámi uváděné specifické protilátky IgE) neshoduje s reálně pociťovanými příznaky po konzumaci určitých potravin. Výsledky testů mohou být jak falešně pozitivní, tak falešně negativní. Druhá možnost může být váš případ.
Existují i tzv. non-IgE alergie, na které bohužel neexistují laboratorní testy. Jejich příznaky jsou spíše pozdnějšího charakteru, tedy s nástupem několika hodin nebo i dnů po konzumaci. Dají se odhalit jen eliminačně expozičním testem, který jste si de facto provedla.
Třetí běžnou možností je snížená tolerance laktózy. Její příznaky také nejsou okamžité, nastupují nejdříve po půl hodině. Tento stav lze odhalit na gastroenterologii, nejprůkaznější metodou je biopsie tenkého střeva. Ale je otázkou, zda by vám tato možnost něco poskytla, když už jste bezlaktózovou dietu bez úspěchu vyzkoušela.
Pokud jste si jistá, že vaše potíže souvisejí s mléčnými výrobky, je malá šance, že by příčinou potíží mohlo být něco jiného, než zmiňuji výše. Jiné vědecky podložené testy přecitlivělosti na mléčné výrobky neznáme. Komerční laboratoře nabízejí testování protilátek IgG, IgM nebo IgA, které ale nejsou průkaznou metodou pro zjištění jakékoli přecitlivělosti na potraviny.
Doporučuji tedy zůstat na bezmléčné dietě, pokud vám vyhovuje. Pro dospělého člověka neznamená žádný problém.
Ať se vám daří,
Michal, ProAlergiky.cz