Dobrý den, obracím se na Vás s možná netradičním dotazem, zda Vás nenapadá, jaké společné alergeny by mohly mít následující potraviny: Paprika červená, rajčata (pouze cherry), tekoucí žloutek, některé druhy piva. Po těchto potravinách mám pocit knedlíku v krku, přímo v krční jamce cítím bolestivý tlak. Hodně sliním a sliny jsou velmi husté, skoro až hlenovité. Jiné příznaky jako otok jazyka, kýchání, vyrážka nebo střevní potíže nemám. Léky na alergii mi na tyto příznaky nepomáhají. Gastroskopie a pasáž jícnem vyloučila jiné příčiny a i endokrinoložka mi řekla, že to není štítnou žlázou. Mám alergii na pyly, může se jednat o zkříženou alergii? A proč mám jen tyto příznaky, a ne jiné, které se k alergii vztahují? Jedná se vůbec o alergii? Předem díky za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, Barboro,
děkujeme za důvěru. Potraviny nemusejí obsahovat chemicky shodné alergeny, abyste na všechny současně negativně reagovala. Alergik může být přecitlivělý zároveň na několik potravin, které spolu nemají nic společného. Nicméně ve vašem příkladu potravin vidím určitou spojitost mezi rajčaty a ječmenem používaným pro výrobu piva. Na obě tyto potraviny současně reagují zkříženě někteří lidé s alergií na pyl trav.
To, jestli trpíte alergií na potraviny, vám může sdělit jen lékař na základě odborného vyšetření. Obecně ale bolest v krku k typickým příznakům potravinové alergie nepatří, nicméně otok v krku a zvýšená tvorba slin se objevují.
Ať se vám daří,
Michal, ProAlergiky