Dobrý den, Již sem si procital vaše starší příspěvky. Rad bych se ale zeptal - vyšly mi pozitivně výsledky IgA a igg na kravske mléko, kassein a laktozu. Vím, že to nejsou hlavní ukazatele intolerance na kravske mléko a bílkoviny, ale jak jinak se dá tato intolerance zjistit spolehlivě? Dále bych se rád zeptal - co tedy tyto zvýšené hodnoty značí? Děkuji
Odpověď
Dobrý den, Romane,
zvýšené hodnoty protilátek typu IgA a IgG proti nějaké potravině aktuálně nemají žádnou vědecky podloženou vazbu na žádný druh přecitlivělosti vůči této potravině. Některé odborné zdroje říkají, že např. zvýšené protilátky typu IgG proti konkrétní potravině znamenají jenom to, že daná osoba konzumuje danou potravinu. Nevyplývá z nich tedy žádná nemoc.
Potíž je už v tom, že ani nevíme, co si pod pojmem intolerance na kravské mléko nebo jeho bílkoviny představit. Známá a probádaná je intolerance laktózy. Ta ale nemá nic společného s imunitním systémem, tudíž ji nelze diagnostikovat zkoumáním imunitních protilátek (Ig). Dá se zjistit zejména biopsií tenkého střeva nebo dechovým testem po konzumaci většího množství laktózy.
Na bílkoviny v mléce a dalších potravin ale může vzniknout alergie. Ta se obvykle pozná pomocí zvýšených protilátek typu IgE. Ty se dají na alergologii snadno zjistit kožním nebo krevním testem. V domácích podmínkách se dá diagnostikovat eliminačně-expozičním testem. Existují ale i takzvané non-IgE alergie, u kterých obvykle dochází k podnějšímu nástupu potíží a které nejsou diagnostikovatelné jinak než zmíněným eliminačně-expozičním testem. Pokud tedy pociťujete po konzumaci mléka nějaké potíže, doporučuji vám tento test vyzkoušet a s výsledky seznámit svého lékaře.
Ať se vám daří,
Michal, ProAlergiky.cz