Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně výsledků od praktické lékařky, která mi dělala krevní testy na potravinové intolerance/alergie, protože jsem začala mít průjmy a křeče po jídle a nebyla si jistá, jestli za to mohlo mléko nebo lepek. Jsem diabetik 1. Bylo mi řečeno, že mám intoleranci kaseinu, doporučila mi jíst zakysané nebo tučné mléčné produkty, jenže zakysané výrobky obsahují mléčnou bílkovinu - kasein. Takže netuším, jak tedy začít jíst. Tvrdé sýry a malé množství živočišného másla mi nedělalo problém a ani bílý jogurt s mysli, ale teď se problémy vrátily a tak jsem přestala jít mléčné výrobky úplně. Jsem objednaná na gastro a chtěla bych jen osvětlit výsledky krve, které tu mám. anti. krav. mléko IgA ELISA: 2,970 (pozitivní) anti. krav. mléko IgG ELISA: 2,000 (pozitivní) Alfa-laktalbumin IgA: 0,661 (negativní) Alfa-laktalbumin IgG: 0,840 (negativní) Beta-laktoglobulin IgA: 2,840 (pozitivní) Beta-laktoglobulin IgG: 0,640 (negativní) Kasein IgA: 2,530 (pozitivní) Kasein IgG: 1,790 (pozitivní) Laktóza IgA: 1,810 (pozitivní) Laktóza IgG: 0,600 (negativní) Ovalbumin IgA: 3,490 (pozitivní) Ovalbumin IgG: 0,760 (negativní) Gluten/gliadin IgE: 0,020 (negativní) Kravské mléko IgE: 0,110 (velmi nízká) Laktóza - spec. IgE: 0,000 (negativní) Ovalbumin - ngal d2 - spec. IgE: 0,040 (negativní) Alfa-lactabumin- nbos d4 - spec. IgE: 0,080 (negativní) Beta-lactabumin- nbos d5 - spec. IgE: 0,010 (negativní) Casein - nbos d8 spec. IgE: 0,010 (negativní) Mockrát děkuji za Váš čas a přeji hezký den.
Odpověď
Dobrý den, Gabrielo,
děkujeme vám za důvěru. Vaše lékařka namísto aby vás odeslala k odbornému vyšetření na alergologii, se pustila do oblasti, které zřejmě příliš nerozumí. Ze všech vyšetřených protilátek proti potravinám mají vypovídací hodnotu ve vztahu k přecitlivělostem na potraviny pouze ty z kategorie IgE. A v ní máte všechny hodnoty protilátek v normě, tedy bez známky alergické senzibilizace.
Ostatní typy protilátek (IgA, IgG) nemají žádnou informační hodnotu ve vztahu k přecitlivělosti na potraviny a jejich testování se dá označit za podvod na pacienta. Čili rozhodně nevypodívají o intoleranci jakékoli potraviny a rozhodně nemá žádný význam jen na jejich základě provádět jakékoli změny v jídelníčku. Důvody podrobněji vysvětlujeme ve starších dotazech v naší poradně obsahujících klíčové slovo IgG.
Do nalezení diagnózy jednoduše omezte potraviny, po kterých je vám špatně. Počítejte ale s časem, než jídlo doputuje do tenkého střeva, což bývá minimálně hodina od konzumace. Na gastroenterologii jsou schopni vyšetřit například to, jestli za vašimi potíží nestojí například celiakie nebo intolerance laktózy. Další rady najdete v našem článku Alergeny v potravinách: Jak zjistit, který vám vadí.
Ať se vám daří,
Michal, ProAlergiky