Dobrý den, letos v březnu mi otekly rty a měla jsem je velmi suché. Moc jsem to neřešila, myslela jsem, že je to z chladu. Pak mi ale asi po 3 týdnech hodně otekly oční víčka a měla jsem svědící suchou pokožku na celém obličeji. Teprve jsem tedy začala mít podezření na potraviny, a to na jablka nebo cizrnu. Asi po 6 dnech se stav s očima zlepšil, suche rty jsem měla dalších pár týdnů. Po 2 měsících jsem chtěla otestovat jablka, vzala jsem si kousek a vše se opakovalo. Ale stále mám už 2 týdny oteklé víčka a svědivou kůži, stav se moc nelepší, jablka nejím. Chci se zeptat, může vadit vařená kořenová zelenina, a čemu dalšímu bych se měla vyhnout? A co např. palenka z jablek? Může mi také způsobovat problémy? To se ptám spíše ze zvědavosti.
Odpověď
Dobrý den, Hano,
děkujeme vám za důvěru. V první řadě by bylo dobré, abyste své domněnky nechala potvrdit lékařským vyšetřením na alergologii, ať máte jasnější představu o příčině vašich potíži a snazší cestu k jejich odstranění.
Příčinou suchých rtů a někdy i pálení očí a svědění pokožky může být suchý vzduch v místnosti, ve které pobýváte. Doporučuji zkontrolovat pomocí nějakého vlhkoměru, zda se nedrží pod úrovní 40 %. Dlouhodobý pobyt v suché místnosti také může u citlivých osob podpořit vznik atopického ekzému.
Brnění rtů a jazyka, případně zároveň pálení v krku při konzumaci jablka mohou být způsobeny alergií na jablko nebo zkříženou alergií mezi jablkem a břízou nebo jiným stromem, který kvetl v březnu. Tomu by nasvědčovalo i několikadenní svědění očí. Potíže v ústech se objevují spíše u syrových jablek, nikoli tepelně upravených.
Pokud potíže s očima a pokožkou trvají, souvislost s potravinami je málo pravděpodobná.
Držíme vám palce,
Michal, ProAlergiky.cz