Alergie na mléčnou bílkovinu. Dobrý den, mám ve 43 letech diagnostikovánu alegii na mléčnou bíkovinu.Projevy - při pozření mléka v čisté podobě se dostavuje nevolnost a následně průjem. Pokud mléko vynechám a doplním probiotika vše se během 2-3 dnů srovná. Ale když si dám eidam, nebo mozzarelu, žervé v malém množství cítím se normálně. Jiné příznaky nemám ( vyrážka, ekzémy, dušnost, astma a pod.) Je možné, že alergie je mírná a mohu tedy jíst v malém množství jiné mléčné výrobky než mléko ? Děkuji za radu
Odpověď
Dobrý den, Evo,
ano, je to možné. U potravinových alergií je obvykle rozhodující to, zda vám konkrétní potravina skutečně způsobuje potíže. V případě mléčných produktů během mléčného kvašení dochání k naštěpení mléčných bílkovin a tím snížení jejich alergenicity, proto někteří lidé s alergií na mléko snášejí sýry nebo jogurty, zatímco neupravené mléko jim vadí.
Mějte se hezky,
Michal, ProAlergiky.cz