Dobrý den, syn je polyvalentní alergik. Nyní má snížené bílkoviny a otoky, nyní bude vyšetřován proč. Máme zvýšit příjem bílkovin které toleruje, což není mnoho. Nesmí mléko, vejce, hovězí atd, atd. Jde mi o to, zda je rozdíl v alergenicitě hrášku, jako zelenině a hrachu jako luštěnině. Hrášek toleruje. Hrách se bojím dát, protože má anafylaktickou reakci na lupinu a ta také patří do luštěnin. Moc Vám děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den, paní Šánová,
čerstvý hrášek a vyzrálejší sušený hrách mají v zásadě stejné složení bílkovin, jelikož jde o totožnou plodinu. Riziko zkřížené reakce mezi různými luštěninami (fazole, čočka, hrách, arašídy, soja) existuje, i když není vysoké. Některé bílkoviny jsou totiž zastoupeny ve všech luštěninách, zatímco jiné jsou specifické pro každý druh.
V případě silné alergie na lupinu je tedy možné hrách a další luštěniny vyzkoušet, ale s maximální opatrností, tj. od velmi malých dávek (např. olíznutí lžičky).
Držíme vám palce,
Michal Závacký, ProAlergiky.cz