Dobrý den, včera jsem si dala mango, hodinu poté jídlo z indické restaurace, poměrně ostré. Vznikla alergická reakce a předpokládala jsem, že je to kombinací manga a ostrého koření, jelikož jsem nikdy před tím neměla problém ani z jedním z uvedených jídel. Dnes jsem si dala ovocnou kapsičku, kde je také mango a alergická reakce se dostavila už do 5 minut. Mimo to jsem začala nově brát Vitamin B-komplex. Proto se chci zeptat na dvě otázky. - Je možné mít z ničeho nic ze dne na den alergii na konkrétní jídlo, přestože jsem to samé jídlo pozřela pár dní před tím a bez problému? - Je možné, že spouštěčem alergie jsou některé vitamíny v kombinaci s jídlem? Je mi jasné, že hlavním problémem je pravděpodobně mango. Jen mě zajímají tyto dvě otázky. Mockrát děkuji
Odpověď
Dobrý den, Nikolo,
alergie na nějakou věc se může vyvinout bez jasných souvislostí. Při prvním kontaktu s alergenem si ničeho nevšimnete, ale tělo si kvůli chybě imunity vytvoří protilátky proti tomuto alergenu. Ty se pak aktivují při dalším kontaktu s alergenem a způsobí alergickou reakci. Je tedy opravdu možné, že vaše tělo si nově vytvořilo přecitlivělost na mango.
Alergenem bývá nejčastěji nějaká bílkovina, což vitaminy nejsou. Vaše reakce tak s jejich konzumací pravděpodobně nebude nijak souviset.
Souvislost ale může existovat mezi mangem a indickým kořením, které mimo jiné může obsahovat opět mango, ale také třeba koriandr a další druhy koření, které obsahují alergeny chemicky podobné těm v mangu. Člověk alergický na mango tak může reagovat i třeba na kari koření. Tyto kořenicí směsi jsou zároveň bohaté na histamin, který zhoršuje průběh alergické reakce.
Mějte se hezky,
Michal, ProAlergiky.cz