Dobrý den, mám již několik let pylovou alergii (bříza, bojínek, olše, líska, jasan) a mám za sebou vyšetření na potravinové alergie. Byla mi zjištěna alergie na mrkev, rajče, brambor, celer, ořechy (vlašské, buráky, lískové, mandle), soju, žito, pšenici, seznam, jablko a broskev. Vše v rozmezí třída 1 - třída 3. Celkové hodnoty z tabulky IgG 10.20, IgA 1.55, IgM 1.43, IgE 51.6. V případě, že sním ořechy či jablko, začne klasická reakce - brnění rtů, svědění, otoky jazyka, hrdla atd. Vadí mi syrový i vařený či pečený stav těchto potravin. Nicméně při konzumaci mrkve, brambor, rajčat, pečiva a dalších zjištěných alergenů tyto projevy nemívám. Lékařka mi řekla, že co bylo zjištěno mám zcela vyloučit z jídelníčku. Zajímalo by mě, zda je opravdu nutné všechny potraviny vyloučit a zda mohou být tyto testy nějak zkreslené či falešně pozitivní. Mohu si způsobit nějaký zdravotní problém, budu-li dál tyto potraviny konzumovat? Děkuji. Veronika Tkačuková
Odpověď
Dobrý den, paní Tkačuková,
v případě prokázané alergie na potraviny platí nepsané pravidlo, že alergik by se měl vyhýbat těm potravinám, které mu skutečně způsobují potíže. Stává se, že v alergologických testech na určité potraviny vyjde přecitlivělost, ačkoli jejich konzumace je bezproblémová. Může jít o tzv. falešnou pozitivitu, jak zmiňujete.
Ještě je důležité dodat, že v oblasti alergií na konkrétní potraviny je relevantní pouze ukazatel IgE. Hladina ostatních imunoglobulinů (G, A a M) nemá vypovídací hodnotu.
Potraviny, po kterých je vám dobře, tedy můžete s opatrností konzumovat. Sledujte však i případné pozdnější reakce těla, jako jsou bolesti žaludku či střevní potíže. I to mohou být projevy alergie.
Ať se vám daří,
Michal Závacký, ProAlergiky.cz