Dobrý den, jsem prokazatelně alergická jen na penicilín. 23/12/2019 jsem prodělala alergickou reakci po konzumaci tataráku s chilli, která začala do hodiny po požití. S kopřivkou s drobnými otoky s velmi pomalým nástupem. Na pohotovosti jsem byla zaléčena jednou injekcí do žíly a druhou do zadku (už nevím s čím). Do té doby jsem nikdy alergická na jídlo nebyla a ani na nic jiného. Byla mi doporučena dieta, držím ji už 11.ctý měsíc a snažím se nevytáhnout si zase černého petra (věc způsobující alergii). Na hovězí maso alergická nejsem. Nevím, co to mohlo být. Den před Vánoci jsem chystala všechno. Mám podezření, že dodavatel masa poslal na jatka krávu pod penicilínem. Na alergologii v Rakousku mi řekli, že to alergie nebyla (nechtěli vidět ani potvrzení z české nemocnice, že byla). Na českou alergologii jít nemůžu, protože jsem pojištěna v Rakousku. Zajímalo by mě, zda je možné penicilin zničit varem (i do budoucna a pro jistotu)? Jím jen rýži, kuřecí, kukuřici, mrkev, hrášek, brambory, vepřové sůl a slunečnicový olej a mléčné výrobky. Případně, byl by-li to postřik na čemkoli, jakým způsobem by se dal odstranit a to bezpečně. Ten den jsem nejedla nic, co by bylo nové. Docela ráda bych zase jedla jako dřív. Na všechno si dávám pozor a mám toho plné zuby. Případně můžu si doma bezpečně nějakou formou otestovat (kůže) na co zareaguji? Mám sice zdravotní pojištění, ale jsem bez zdravotní péče...
Odpověď
Dobrý den, Darino,
nežádoucí reakce na nějaké jídlo nemusí vždy znamenat pravou potravinovou alergii. Tatarák sice tradičně obsahuje hovězí maso a vajíčko, na které alergie vzniknout může, ale u podobných lahůdek může být příčinou reakce i nadměrné množství histaminu nebo jiného biogenního aminu v daném jídle.
Tyto aminy se přirozeně vyskytují například v ne zcela čerstvých potravinách anebo nevhodně skladovaných. Zvýšené množství těchto aminu v těle vyvolá stav připomínající alergickou reakci. Chilli může tuto reakci ještě zhoršit.
Pokud pozorujete nevolnost nebo příznaky alergie po konzumaci různých potravin, možná trpíte histaminovou intolerancí. Podívejte se na náš článek Potraviny při histaminové intoleranci, jestli v tabulce zakázaných potravin nenajdete některé z nich.
Výskyt penicilinu v mase je podle mě nepravděpodobný, jednalo by se o porušení evropských předpisů. Kdyby se však teoreticky v mase vyskytoval, tepelnou úpravou by se pravděpodobně zcela nezničil (soudím dle studie o tepelné stabilitě antibiotik).
Testování potravin na kůži je možné, ale není zcela spolehlivé, protože v zažívacím traktu je jiné prostředí, které může alergenicitu potravin měnit.
Držíme vám palce,
Michal, ProAlergiky.cz