Dobrý den, je mi 24 let, už od dětství mám intelarnci na laktózu, ale nikdy nic jiného. Teď zhruba před necelým rokem mi zjistili alergii na všechno možné - kočky, roztoče, včely, vosy, ale především mě trápí potravinové alergie - cibule, mrkev, ovesné vločky, rýže, paprika, hroznové víno, kiwi, vlašské ořechy, kakao.. ale přijde mi, že je toho mnohem víc, co mi dělá problémy. Samozřejmě toto řeším s alergologem, ale zajímá mě, jak řešit příčinu? Je normální takhle z ničeho nic mít tolik alergií? Co za tím může stát a co dělat, abych se toho zbavila? Přijde mi, že důvodem byl asi stres a špatná životospráva, jenže jak ji mám vrátit do normálu, když vlastně nic ze zdravých potravin nemůžu?? Děkuji předem za odpověď a za Váš čas. MČ
Odpověď
Dobrý den, Magdo,
o tom, jak bude náš imunitní systém reagovat na různé látky, se kterými tělo přijde do styku, podle všeho rozhoduje především stav našeho tlustého střeba a mikrobiomu (bakterií a dalších mikroorganismů), který v něm žije a který je "mozkem" imunitního systému. Ale jak to konkrétně funguje, to bohužel zatím není známo. Skutečné příčiny alergií jsou zatím v mlze.
Je ale známo, že alergie na cokoli může přijít a zase odeznít kdykoli během života. Správně naznačujete, že spouštěčem může být stres nebo špatná životospráva – obojí totiž negativně ovlivňuje kondici tlustého střeva.
V první řadě byste se měla u alergologa ubezpečit, že potravinové alergie, o kterých píšete, jsou tzv. pravé alergie diagnostikované zvýšenými protilátkami typu IgE. Ze skladby uvedených potravin mám podezření, jestli u vás nebyly měřeny protilátky typu IgG, které mají pramalou vypovídací hodnotu a nejsou důvodem k omezení jídelníčku.
I v případě IgE alergie je důležité to, zda vám konkrétní potravina skutečně způsobuje typické příznaky. Pokud ne, není důvod se jí vyhýbat.
O tom, jak se vypořádat s jednotlivými alergiemi, se dočtete v našich článcích v sekci Alergie a ekzém.
Držíme vám palce,
Michal, ProAlergiky.cz