Dobrý den, Obracím se na Vás s dotazem ohledně vhodnosti mléčných náhražek při alergii na mléčnou bílkovinu. před rokem mi byla zjištěna alergie na lepek a intolerance laktózy, nakonec i celková alergie na živočišné mléko. Snaha nahradit mléko sójovým nápojem však také nevyšla, neboť se záhy ukázalo, že mám alergii i na sóju. Od té doby kupuji převážně mandlové "mléko", které mi zachutnalo nejvíce, ale nekonzumuji ho nijak moc, neboť je drahé, spíš ho přidávám do dezertů nebo při pečení. Jenže mám pocit, že se mi po něm začalo dělat také špatně... Je možné, že moje tělo nepřijme žádnou náhražku mléka? Vyplatí se vůbec ještě zkoušet jiné druhy rostlinných nápojů (třeba rýžové), když po určitém čase se zdá, že je mi ze všech špatně? Předem děkuji za Vaši odpověď a čas, Eva.
Odpověď
Dobrý den, Evo,
alergeny sóje, mandlí a obilovin, ze kterých se nejčastěji vyrábějí rostlinná "mléka", jsou chemicky docela rozdílné, proto je velmi nepravděpodobné, že by vám vadily všechny najednou. Zkoušet další druhy se tedy určitě vyplatí.
Sója je výjimka v tom, že je silný alergen a alergie na ni vzniká často právě u lidí alergických zároveň na živočišné mléko. Ale třeba taková rýže alergizuje velmi zřídka.
Z levnějších variant tedy můžete vyzkoušet nápoje vyrobené z rýže, případně kombinace rýže a mandlí nebo rýže a ořechů. V Česku dnes seženete spoustu značek, určitě si vyberete výrobek, který vám bude chutnat.
Mějte se hezky,
Michal, ProAlergiky.cz