Dobrý den, před půl rokem mi byla na základě krevních testů zjištěna alergie na laktózu (dle doktorky v „červených číslech") a hraniční hodnoty na lepek (gliadin IgG 0.92 >> 0.90, IgA v normě). Nejdříve jsem striktně vysadila obojí a nyní jsem začala kupovat mléko a jogurty bez laktózy. Potíže se začaly vracet a objevila se mi vyrážka na rukou (suchá červená místa a tečky). Chtěla bych se vás zeptat, zdali bych mohla mít alergii i na mléčnou bílkovinu, když laktóze se vyhýbám? Lepek stále nejím, ačkoli si také nejsem vůbec jistá, jde-li o alergii, celiakii nebo jen zvýšenou citlivost? Je mi jasné, že bude třeba zajít na další testy, chtěla jsem se však zeptat na váš názor, případně na jaké testy jít. Předem moc děkuji.
Odpověď
Dobrý den, Evo,
alergie na mléko (= mléčnou bílkovinu) a snížená tolerance laktózy (= mléčného cukru) jsou dva zcela nezávislé problémy. Člověk tak může klidně trpět oběma. Bezlaktózové mléčné výrobky obsahují běžné množství mléčných bílkovin.
Podezření na alergii na mléko vám potvtrdí nebo vyvrátí vyšetření na alergologii. Celiakii i intoleranci laktózy je dobré si nechat potvrdit na gastroenterologii vyšetřením tenkého střeva.
Vyrážky na kůži jsou jedním z možných projevů alergie. Příznaky, které popisujete, by mohly znamenat atopický ekzém.
Alergie na lepek se projevuje zvýšením jiného druhu imunitních protilátek v těle než u celiakie. Více najdete v našem článku Rozdíl mezi alergií na lepek a celiakií. Ekzém nebo jiná vyrážka na kůži se může objevit u obou. A potřebná dieta je také velmi podobná.
Držíme vám palce,
Michal, ProAlergiky.cz