Dobrý den, prosím Vás,čím to může být, že mléko jako také nemůžu (ani v polévce např)- bolesti břicha, nafouklé..., ale smetanu, máslo a ostatní mléčné výrobky včetně kysaných mi nedělají problémy, děkuji za odpověď. Maruška
Odpověď
Dobrý den, Maruško,
vysvětlení lze najít v rozdílech v přítomnosti mléčných bílkovin v jednotlivých mléčných výrobcích. Smetana a výrobky z ní, tedy zejména máslo, obsahují jen malé množství bílkovin, které může tělo člověka s alergií na mléko tolerovat. Některým alergikům zase nevadí zakysané mléčné výrobky (sýry, jogurty apod.), protože kysáním dojde k naštěpení mléčných bílkovin a tím snížení jejich schopnosti vyvolat alergickou reakci. Tato míra tolerance je u každého alergika individuální.
Mějte se hezky,
Michal, ProAlergiky.cz