Jaké tuky používat na pečení a na chléb při alergii na soju, sojový lecitin a laktózu, při mléčné alergii?
Odpověď
Dobrý den, Jano,
do spousty druhů těst je možné namísto tuhých tuků používat běžné rostlinné oleje, například řepkový. Ty pro vás vidím jako nejbezpečnější cestu.
Sehnat je možné i tuhé rostlinné tuky (margaríny) bez obsahu mléčných složek (dodávají tukům máslovou příchuť) a sojových bílkovin. Známá je například značka Alsan. K sehnání je i řada 100% rostlinných tuků různých značek, obvykle vyrobených z palmového či kokosového oleje. Nebojte se ani sádla či másla bez laktózy (není vhodné, pokud máte alergii na mléčné bílkoviny).
Čistý sojový lecitin by neměl obsahovat žádné sojové alergeny, nicméně lecitin v potravinách může být vyroben i z vajec nebo rostlinných olejů, kdybyste chtěla mít naprostou jistotu.
Mějte se hezky,
Michal, ProAlergiky.cz