Dobrý den, co prosím způsobuje alergii na brambory. Měla jsem s nimi problémy od dětství, před 30.rokem života se projevy zhoršily, brambory nejím vůbec, vadí mi i důkladně uvařené brambory ale stačí i vývar z brambor(třeba polévka), modifikované škroby a okamžitě do minuty se dostaví kruté zažívací potíže. Dají se reakce na brambory nějak zmírnit? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
bohužel samotné příčiny alergií objevit nelze.Zkrátka imunitní systém Vám dává najevo, že mu konzumace ve Vašem případě brambor či potravin, kde je např. bramborový škrob, nedělá dobře. To je ta lepší varianta, neboť aspoň víte, čemu se máte vyvarovat. Někteří jedinci mají alergické potíže i inhalační či kožní, stačí být pouze v kontaktu s bramborou. Byť patří brambory mezi potraviny s termolabilními alergeny, tedy po řádném povaření (neplatí pro pečené brambory) by měly být nealergizující, stává se u citlivých jedinců, že ani po tepelné úpravě alergické reakce neustoupí. Pro Vaše tělo nejvhodnější variantou je konzumaci brambor či jídel obsahujících bramborové složky se vyhýbat.
Pro rychlejší návrat střevní mikroflóry do rovnováhy Vám doporučuji užívat probiotika (volně prodejná v lékárnách).
S pozdravem
Táňa, ProAlergiky.cz