Dobry den, chtela jsem se Vas zeptat, mam alergii na pyl, plísně, chlupy zvířat a ještě i na potreviny - jako jsou oříšky, veškeré peckovité ovoce, mrkev, celer. Je možné tyto potraviny (mimo teda ořechů) konzumovat v sušeném stavě (sušené meruňky, švestky) a nebo musí být pouze tepelně zpracované? Ještě jsem se Vás chtěla zeptat, zda je možné, aby akné souviselo s potravinovou alergií? Předem Vám moc děkuji za odpověď, s pozdravem Veronika
Odpověď
Dobrý den,
pravděpodobně trpíte tzv. zkříženou alergií na potraviny v rámci pylové alergie.
Tento typ alergenů (vyjma oříšků a celeru) je většinou citlivý na teplo, to znamená, že tepelnou úpravou ztrácí svou alergenicitu.
Vzhledem k tomu, že většina alergenů se nachází pod slupkou, tak některým pacientům pomůže takové ovoce či zeleninu oloupat.
Sušením se některé alergeny také ztrácí či oslabují - je možné, že ovoce v sušeném stavu budete lépe snášet než v syrovém stavu, každopádně byste jej měla konzumovat s opatrností.
Souvislost mezi akné a potravinovou alergií je spíše v obecné rovině. Je ale pravda, že pokud nemáte alergii pod kontrolou, může se zhoršit i akné.
S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.