Dobry den, Mam takovy mozna kuriozni dotaz. Mam celiakii, coz je samo o sobe dost omezujici a k tomu potvrzenych nekolik potravinovych ALERGII (mj. Kravske mleko, banany, orechy, vejce, hrach, mrkev, jablka, soja). Je pomerne tezke drzet pestrou stravu s temito omezenimi a tak se chci zeptat - po nekterych z uvedenych potravij, na nez mam alergii mi je lehce tezko, ale neni to neunosne. Ma potravinova alergie na telo vliv i jiny, nez ze mi je trochu spatne? Je to nebezpecne nebo pouze neprijemne? A zaroven - jake je vyuziti organismem potraviny, na niz jsem alergicka? Ma smysl potravinu vubec konzumovat? Predem dekuji za odpoved, doufam, ze otazka je srozumitelna.
Odpověď
Dobrý den,
důležité pro vás je, zda máte opravdu alergii na uvedené potraviny, či zda vám alergie na uvedené potraviny vyšla pouze z testů.
Výsledky alergologických testací nemusí nutně znamenat, že alergií na danou potravinu trpíte. Pokud danou potravinu konzumujete bez potíží a alergických příznaků, pak ji nemusíte vyřazovat ze stravy a v její konzumaci pokračovat.
To, zda vám daná potravina působí alergické potíže, lze nejlépe vysledovat pomocí tzv. eliminačně-provokačního testu - danou potravinu striktně vyřadíte z jídelníčku cca na 3 týdny a pak ji v malé dávce opatrně do jídelníčku zase zavedete. Pokud vám potíže po vyřazení potraviny z jídelníčku vymizí nebo pokud se potíže po znovunasazení do jídelníčku vrátí, pak je dobré potravinu na přechodnou či trvalou dobu vyřadit.
Máte-li tedy prokázanou alergii na určitou potravinu (hlavně podle příznaků), pak se potíže po každé konzumaci postupně zhoršují. Nejde jen o samotné projevy alergie (průjem, bolesti břicha, otoky, kožní problémy), ale jak píšete, jejich konzumace může být nebezpečná a potravinu je třeba vyřadit a nemá smysl ji tedy konzumovat.
S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.