Dobrý den, mám prosím dotaz. Hodnotu gliadinu deaminovaného v IGA jsem měla 154,2 (označené jako patologické)-referenční meze bohužel nemám,hodnoty v IGG jsem měla 1,9..mám z toho chápat,že se jedná o problém s lepkem? a vysadit ho?
Odpověď
Dobrý den,
při zvýšených hodnotách deaminovaného gliadinu ve třídě IgA byste měla podstoupit další vyšetření ke zjištění, zda trpíte celiakií (tedy nesnášenlivostí lepku).
Tato hodnota je pouze jedním z ukazatelů podezření na celiakii a je potřeba diagnostiku zpřesnit.
Měla byste být vyšetřena na gastroneterologii, kde vám provedenou gastroskopii, včetně odebrání kousku sliznice na histologii - dle tohoto výsledku pak budete mít jistotu, zda celiakií opravdu trpíte.
Je důležité v této fázi vyšetřování lepek nevysazovat a pokračovat v běžné konzumaci stravy, jak jste zvyklá. Pokud byste totiž teď lepek vysadila, následná vyšetření by mohly být falešně negativní. Doporučuji tedy vyčkat na konečnou diagnozu.
S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.