Díky za odpověď ohledně IgA a IgG. Moc tomu ale nerozumím. IgE mi taky dělali, vyšlo normální. Bylo mi řečeno, že je to slabší alergie a že mám omezit čerstvé mléko. Po požití mléka a některých mléčných výrobků mám slabší trávicí potíže - nadýmání, bolest břicha. Můj hlavní důvod jít na alergologii byla alergie na pyly + zkřížená alergie na potraviny, což se potvrdilo. Pokud IgA a IgG nemá žádný význam, proč ho tedy testují a interpretují? Jak to, že mám potíže po mléku a IgE je v pořádku?
Odpověď
Dobrý den,
máte-li IgE výsledky na kravské mléko negativní, o pravou alergii na mléčnou bílkovinu se nejedná.
Obecně u trávících potíží po potravinách rozlišujeme potravinovou alergii a nesnášenlivosti/intolerance. Míváte-li po čerstvém mléku, smetaně atd. potíže (nadýmání, bolesti břicha), pak se pravděpodobně jedná o intoleranci laktózy. Laktóza je mléčný cukr, který bývá v mléčných výrobcích, které nejsou zpracovány bakteriemi mléčného kvašení. Zakysané mléčné výrobky (jogurt, kefír..) nebo bezlaktózové mléčné výrobky (dnes se prodávají prakticky ve všech supermarketech) byste měla snášet dobře.
Malé množství čerstvého mléka (minim 30-50 ml v celkové denní dávce) by potíže dělat nemělo.
S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.