Hezký den! Mám dotaz ohledně potravinové alergie - lze konzumovat sešené ovoce, např. meruňky na které jsem jinak alergická? Nedojde k žádné alergické reakci? Moc Vám děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
některé alergeny v ovoci a v zelenině jsou termolabilní, to znamená, že účinkem vysokých teplot dojde k jejich zničení. Záleží tedy na technologii přípravy sušeného ovoce, pokud je sušeno při vysokých teplotách, může dojít ke zničení těchto alergenů. I při samotném sušení ale dochází ke ztrátě struktury bílkoviny, což může to snížit alergenicitu potraviny.
Důležité tedy je, zda jste alergická na termolabilní či termostabilní alergeny. Termostabilní alergeny vysoké teploty nezniční, poznáte to podle toho, že ovoce/zeleninu nemůžete konzumovat ani tepelně upravené. Termolabilní (tedy vysokou teplotou zničitelné) alergeny poznáte podle toho, že při jejich konzumovaci v řádně tepelně upravené potravině nebudete mít alergické potíže.
S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.