dobrý den.dceři 9 měsíců zjistili alergii na laktoglogubil a na kasein.....neměla průjmy ale od května byla neustále zahleněná....je šance že z této alergie vyroste když jsme na ni přišli tak brzy?může máslo a pečivo?děkuji moc jana
Odpověď
Dobrý den, Jano,
alergie na bílkoviny kravského mléka (ABKM) je v dnešní populaci častá, u dětí vzniká nejčastěji do jednoho roku. Laktoglobulin je bílkovinou tekuté syrovátky, kasein tvarohu. Tato alergie je jednou z mála, která objeví-li se u dítěte, zpravidla netrvá po celý život a u většiny dětí vyhasíná zhruba do tří let věku (uvádí se u 9 z 10 dětí). Je to z důvodu, že se do tří let věku dítěte vyvíjí jeho trávicí systém.
Na druhou stranu ABKM sice vyhasíná, ale dispozice k alergickému onemocnění může přetrvat. Klasické máslo obsahuje malé množství mléčných bílkovin, to některému alergikovi vadit může, jinému nemusí. U pečiva doporučuji hlídat složení, bohužel ve spoustě pekařských výrobků je mléko použito. Nejedná-li se o balené pečivo, doporučuji kontaktovat prodejce či výrobce a složení si vyžádat.
O alergii na mléko se dočtete více v článcích a pro inspiraci na různé recepty můžete nahlédnout do databáze receptů, kterou tvoří sami alergici, stačí pouze v horní liště zaškrtnout „bez mléka“.
Pokud máte facebook, můžete využít i naší skupiny Bez lepku, mléka a vajec. Potravinové alergie a intolerance, kde maminky sdílí své zkušenosti a radí se.
Ať se daří
Táňa, ProAlergiky.cz