Dobrý den. Dcera 13let. Asi 4roky máme podezdření na potravinovou alergii, která dosud nebyla identifikovaná-nevíme, která potravina způsobuje alergii. Projevy: silné zrudnutí a pálení tváří a otok tváří. Je sledována na alergologii, užívá 1×denně Dasseltu. Při silné reakci 2tbl.Prednison, pomůže asi na 8 hodin. Projevy jsou nezávislé na ročním období, objeví se asi po půl roce. Jí běžné potraviny, snažíme se neexperimentovat s novými jídly. Prosím o radu. Je možné zjistit konkrétní potravinu? Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
spolehlivý, i když zdlouhavý proces, jak potravinový(é) alergen(y) odhalit, je eliminačně-expoziční test nebo-li eliminační dieta. Základem je odstranit z jídelníčku nejběžnější alergeny typu veškeré výrobky, které obsahují bílkovinu kravského mléka, hovězí a telecí maso, kuřecí maso, sója, karob, vejce. Nedojde-li během 2-3 týdnů důsledného užívání diety ke zlepšení, je třeba vyřadit další potraviny, jako jsou produkty s obsahem pšenice, ryby, ořechy, semínka, kořenová zelenina včetně mrkve, lilkovité (rajčata, papriky, lilek), citrusy, exotické ovoce (včetně banánu), bobulové ovoce, luštěniny, většina druhů koření, med, kakao, čokoládu, silné černé a zelené čaje a čaje s obsahem ibišku. Pokud ani při těchto omezeních nenastane zlepšení, lze přistoupit k dietě dle Rezzy a Cardiho, při níž lze konzumovat jen králičí nebo jehněčí maso, rýži, vodu, sůl, olivový olej a doplňovat vápník.
Jakmile dojde ke zlepšení stavu, eliminované potraviny se postupně po jedné zařazují zpět do jídelníčku, s odstupem alespoň 4 dnů, u pozdních reakcí i týden.
V případě, že po znovu zavedené potravině dojde k alergické reakci, danou potravinu z jídelníčku vyřadíme dlouhodobě (minimálně na půl roku). Je-li výsledek testu nejistý (buď nebyl proveden správně, nebo problém nesouvisí s potravinami), expoziční test se po zlepšení stavu na eliminační dietě opakuje.
Kromě alergií na vybrané druhy potravin, existuje i jiný typ zdravotních obtíží, které se projevují obdobně, a to histaminová intolerance (HA). HA diagnostikuje nejčastěji alergolog či imunolog, jednak na základě anamnézy a jednak odběru krve. Zjišťuje se aktivita enzymu diaminooxidázy. K tomuto kroku se zpravidla přistupuje po vyloučení jiných onemocnění, včetně potravinových alergií. Více se o ní dočtete v těchto článcích.
Ať se testování podaří
S přáním krásného léta
Táňa, ProAlergiky.cz