Dobrý den, mě by zajímalo, jak je to s alergií na jod. Existuje rozdíl mezi alergií na přírodní jod (mořské ryby,cibule..) a uměle přidávaný jod (jodizovaná sůl, jodové dezinfekce a kontrastní látky). Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
alergie na jod je velmi vzácná. S alergií na jod v přirozené formě jsem se nesetkala, pokud je pacient alergický například na rybu, pak se nejedná o alergii na jod, ale spíše o alergii na bílkovinu ryby.
U léčivých preparátů se jedná téměř většinou o tzv. nepravou alergickou reakci způsobenou odlišnou strukturou jodu či přídatnými látkami. Jde tudíž o zcela jiný mechanismus.
Nemusíte se tedy obávat konzumace jodu v přirozené formě v potravinách.
S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.