Dobrý den, mám tři děti, je mi 40 let. Poslední dítě se narodilo před 7 měsíci. Když se narodila první dcera, dva měsíce po porodu jsem začala mít zažívací problémy po konzumaci masa. Bylo mi zle, mysleli jsme, že se jedná o žlučník. Na sonu ale nic nebylo, problém po třech měsících odezněl. Po narození druhého dítěte se to opakovalo, ale opět po pár měsících problém odezněl sám. U prvních dvou dětí jsem začala mít problémy asi po dvou měsících od porodu. Po narození třetího dítěte to začalo hned v porodnici, ale s tím, že nemohu jíst ani maso a ani jakýkoli mléčný výrobek. A už to trvá 7 měsíců. Je mi po nich špatně, někdy to začne do 15 minut (u nápojů), jindy i třeba až po třech hodinách (u masa). Prošla jsem řadou vyšetření (gastroskopie, ultrazvuk) a nikde žádný problém nalezen nebyl. Vyzkoušela jsem i bezlaktózové mléko, ale ani to nepomohlo. Jediné, co mi nevadí, je pečivo, zelenina, ovoce a rybí maso. Doktoři uzavřeli diagnózu s tím, že se pravděpodobně jedná o funkční poruchu. Chtěla bych se zeptat, jestli máte s touto poruchou nějaké zkušenosti, zda je naděje na zlepšení nebo se jedná o nějakou formu autoimunitní nevratné poruchy. Děkuji za odpověď. Martina Winklerová
Odpověď
Dobrý den,
vaše potíže jsou komplexní a nelze na ně bez vyšetření jednoznačně odpovědět.
Faktem je, že mezi mléčným výrobkem a masnými produkty mimo ryb neexistuje biologická zkřížená podobnost, tudíž nepředpokládám, že by se jednalo o alergickou reakci na tyto druhy potravin.Může se jednat o určitou formu nesnášenlivosti některých potravin.
Pokud jsou vaše potíže různorodé, doporučuji spíše trpělivost, nezamítat plošně potraviny a opakovaně zkoušet je znovu v malých množství zařazovat do stravy.
Také bych spíše než bezlaktózové mléko zkoušela zakysané mléčné výrobky a kvalitní tvrdé sýry. Mléčné a masné potraviny jsou pro naše tělo důležité, pestrá strava je základ zdravého životního stylu.
S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová