Dobrý den jsem alergik na mléčnou bílkovinu a mám nesnašenlivost laktozy, teprve se s tím učím žít čtu pečlivě složení, začla jsem jíst stopová množství. Ale nevím co znamená mléčná kyselina a mléčný tuk, je to také alergen a mám se toho vyvarovat nebo jen to jen nějaký obchodní název? děkuji Lenka Tomanvoá
Odpověď
Dobrý den, Lenko,
z Vašeho dotazu vyplývá, že nesnesete ani mléčnou bílovinu, ani mléčný cukr - laktózu. V tomto případě bych osobně doporučovala se zcela vyhnout živočišným mléčným produktům, neboť snad v každém z nich je alespoň jedna složka obsažena. Ale nebojte se, na trhu je řada výrobků rostlinného původu, které Vám alespoň z části pomohou „nahradit" obvyklé potraviny.
Ohledně stopových množství se vedou neustálé diskuze. Ledaskdo je snese, jiný ne. Nezbývá, než vyzkoušet. Mléčná kyselina jev rámci diety zcela neškodná, taktéž i mléčný tuk.
Petra Vojtová, ProAlergiky.cz