Dobrý den, už asi pět let mám alergii, která se projevuje po požití různého ovoce (především nektarinky, broskve, meruňky, ale i lusky). Ale tato alergie se neprojevuje vždy po požití tohoto ovoce. Pokud je ovoce ze zahrady, sadu nebo obchodu bio, tak se alergie neprojevuje nikdy vůbec. Proto si myslím, že nejedná o alergii na toto ovoce, ale s největší pravděpodobností na některé prostředky jež se používají při skladování ovoce. Dokonce jsem jednou i anafylaktický šok po požití vlašského ořechu naloženého v medu (prodávaná sklenice), jinak celý život ořechy jím bez omezení a nikdy jsem neměla žádnou alergickou epizodu (ani následně). Proto bych se ráda zeptala, zda se dá těchto látek z ovoce nějak zbavit např. zneutralizovat nějakou jinou látkou. Opakované omývání ovoce někdy pomůže zcela, ale většinou ne úplně. Děkuji moc za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
alergická reakce po požití peckovin, hrášku a vlašského ořechu se většinou objevuje v rámci syndromu zkřížené alergie. Zkřížené alergie proto, že většinou se objevuje spolu s s alergií na pyly, ve vašem případě asi na pyly jarních stromů. Alergeny peckovin apod mají totiž podobnou strukturu jako alergeny pylů. Tato alergie na pyly může být mírná. Většinou se jedná o reakci v ústech jako otok či svědění, může však dojít i k závažnější alergické reakci.
Nejvíce alergenů je v případě ovoce pod slupkou, proto někdy pomůže oloupání, minimální alergické reakce bývají (kromě celeru a oříšků) po tepelné úpravě ovoce a zeleniny. Určitě je ale dobré se konzumaci těchto potravin vyhýbat.
Více se o syndromu zkřížené alergie můžete dozvědět zde: http://www.proalergiky.cz/magazin/clanek/zkrizena-alergie-pyl-potravina
Doporučuji podstoupit alergologické vyšetření.
S pozdravem, MUDr. Lenka Mišunová, PhD.