Dobrý den, již jsem se na Vás několikrát obracela o radu. Nedám na Vás dopustit:-) Můj syn měl eliminačním testem cca ve 4. až 5. měsíci prokázanou ABKM, přesněji na syrovátkovou bílkovinu KM. Projevovala se od narození břišními kolikami a po třetím měsíci atopickým ekzémem. Po prvním roce jsem začala zavádět dle Vašich rad mléčné výrobky, které jsem posléze vysadila. Nejspíše se však mohlo jednat o reakci na rybí maso, které mu nyní také nadávám.(Usoudila jsem tak dle toho,ze raegoval zvracením a kopřivkou v obličeji až po deseti dnech od zavedení jogurtu, přesněji špičky lžičky. Zatímco kapra měl 3 hodiny před těmito příznaky.) Jediné rybí maso, které snědl a nevyzvracel, byl tuňák. Od 15. měsíce jsem zaváděla postupně mléčné výrobky. Cca po 2 a půl měsících jsme se dostali na plnou dávku všech mléčných výrobků bez tepelné úpravy. Poté začal odmítat veškeré mléčné výrobky. A v té době se mu opět začal dělat ekzém ve všech formách. Mapovitá zarudlá ložiska v obličeji, kopřivka po celém těle a suchá olupující se svědivá ložiska na zápěstí a loktech zevnitř. Nasadila jsem tedy opět bezmléčnou dietu. Pouze převařené mléko jsem ponechala, ale i ve formě kaše ho odmítá. S převařeným mlékem neměl již dříve žádný problém. Nyní má dietu již 4 a půl týdne. Kopřivka zmizela, ale ekzém v obličeji a na zápěstí zůstává. Jedná se dle Vás stále o ABKM syrovátku nebo jde již o nějakou jinou alergii? Nyní je synovi téměř 2O měsíců. Doporučil byste alergologické vyšetření? Je možné, aby měl jeden člověk alergii na kasein i syrovátku ale v jiném věku? Předem velice děkuji za odpověď. S přáním krásného dne. Veronika
Odpověď
Dobrý den, Veroniko,
u dítěte s atopickým genetickým základem jsou změny v nesnášených alergenech docela běžné. Imunitní systém si neustále vyhlíží nějakou "oběť", na kterou by mohl začít reagovat přecitlivěle. Nová alergie se nejčastěji objeví po expozici alergika velké dávce určitého potenciálního alergenu (velká porce, monotónní strava). Čili nová vlna ekzému může být způsobena čímkoli. Tudíž ano, alergie mohla "přeskočit" ze syrovátky na kasein.
Nežádoucí reakce na ryby a mořské plody jsou častěji způsobeny nikoli alergií, ale vysokou dávkou histaminu v tomto typu potravin, zejména pokud nejsou úplně čerstvé. Atopici mívají hladinu histaminu v těle zvýšenou, a tak konzumace nějaké vysokohistaminové potraviny může vyvolat příznaky, které jsou k nerozeznání od alergie.
Vyšetření na alergologii je v tomto věku už určitě na místě. Možná alergolog bude ochoten provést i imunologické testy, byť je zde s ohledem na nízký věk stále riziko menší průkaznosti.
Držíme palce, ať vše dobře dopadne!
Michal, ProAlergiky.cz