Někde jsem četla, že při alergii na mléčné bílkoviny je ale možné jíst aspoň máslo. Moc se mi to nezdá....., je to tedy pravda, či ne ? Díky za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, paní Melicharová,
možnost konzumace másla při alergii na mléčné bílkoviny je dosti individuální. Při silné alergii bych to určitě nedoporučoval, ale při mírnějších formách - a navíc v malém množství, v jakém se máslo podává - opravdu nemusí vadit. Máslo totiž obsahuje jen velmi málo mléčných bílkovin.
Dá se to vyzkoušet tak, že alergikovi máslem pomažou rty. Pokud se během pár minut objeví zarudnutí, svědění nebo jiné příznaky alergické reakce, měl by se i máslu vyhýbat.
A pak je tady samozřejmě možnost kupovat nebo si vyrábět máslo přepuštěné, které je prakticky zcela bez bílkovin.
Mějte se hezky,
Michal Závacký, ProAlergiky.cz