Dobrý den, prosím Vás stačí k tepelné úpravě ovoce a zeleniny ke zničení alergenů - parní hrnec? A ještě prosím jsou někde vypsány úplně všechny vyjímky na které tepelná úprava nestačí? Máte tam např. , takže je to jen asi výběr. Děkuji mnohokrát, Dan
Odpověď
Dobrý den, Dane,
v každé potravině se vyskytují různé druhy bílkovin (alergenů) a každá z těchto bílkovin může mít jiné vlasnosti, včetně odolnosti vůči teplu.
Dá se ale "statisticky" říct, že bílkoviny v ovoci, které většině lidí alergických na ovoce, se obvykle varem rozkládají a přestávají škodit. Někdy stačí ovoce jenom oloupat, protože bílkoviny se drží hlavně těsně pod slupkou.
U zeleniny je to podobné, jenom je známo, že alergeny v celeru mohou var přežít. Bohužel kompletní seznam tepelné odolnosti všech alergenů zřejmě nikde ve světě zatím neexistuje (možná proto, že v každém plodu je jich několik). Asi to není finančně zajímavé téma pro výzkumy.
Existuje ale jedna taková pomůcka: Pokud se příznaky alergie na ovoce či zeleninu projevují pouze v ústech (pálení a brnění v ústní dutině), pak se obvykle jedná o zkříženou alergii mezi pylem a potravinou. Tuto alergii obvykle vyvolávají alergeny, které se rozkládají působením varu i žaludečních kyselin. Je třeba s opatrností vyzkoušet.
Hodně štěstí,
Michal, ProAlergiky.cz