Dobrý den, dcera (2 roky) má z krve zjištěny protilátky na celé vejce a soju, tedy doporučeno vynechat ze stravy. V odborné literatuře (MUDr. Fuchs) i různě jinde jsem se dočetla, že žloutek tepelnou úpravou alergenicitu ZCELA ztrácí! Co si o tom myslíte, mohu žloutek dostatečně tepelně upravený (pečivo, omáčky..) podávat? Děkuji velice, s pozdravem a přáním hezkých Vánoc Marta K.
Marta K.
Odpověď
Dobrý den,
záleží kterého typu zjištěné protilátky byly. Relevantní jsou pouze protilátky typu IgE, záleží také na tom, v jakém množství byly nalezeny. Také je důležité, jaké jsou konkrétní projevy alergie u vaší dcery. Pouhá pozitivita protilátek v krvi bez klinických příznaků ještě neznamená, že dcera musí dietu dodržovat. Je pravda, že tepelnou úpravou žloutek alergenicitu ztrácí, nositelem alergenních antigenů je v podstatě bílek. Takže odpověd na vaší otázku záleží na tom, jestli má dcera nějaké projevy alergie na žloutek.
S pozdravem,
MUDr. Lenka Mišunová, PhD.