Běžné mléčné pudinky samozřejmě nejsou pro lidi s intolerancí laktózy nebo dokonce alergií na mléko absolutně vhodné. Milovníci zahuštěných mléčných dezertů však nemusejí zoufat, existuje několik dobrých náhradních řešení…
Dietní zákaz se samozřejmě týká jak hotových chlazených pudinků, tak těch, které si doma poctivě umícháte na sporáku z mléka a pudinkového prášku. Laktóza se varem nijak nepoškodí a z alergenů se sníží agresivita pouze syrovátkových bílkovin, ne hlavní bílkoviny kaseinu.
Ani světové lahůdky jako yorkshirský pudink nebo panna cotta nejsou povoleny. Jedině snad tradiční britský vánoční pudink, který s tím naším nemá obsahově ani chuťově nic společného.
Obchody nabízejí bezlaktózový pudink i spousty rostlinných dezertů
Do Česka se dováží hotový chlazený pudink bez laktózy značky Minus L, který byl vyroben z bezlaktózového mléka. Není však tak dobře k sehnání jako třeba mléko a máslo od stejného výrobce. Zkuste se ptát ve své zdravé výživě.
Zato čistě rostlinné dezerty chuťově odpovídající našemu pudinku se shánějí docela dobře. Nejdostupnější jsou asi značky Provamel a Alpro Soya. Za oběma stojí stejný belgický výrobce, přičemž rozdíl je v tom, že Provamel je v bio kvalitě a není slazen bílým cukrem.
Pudinky obou těchto značek najdete v příchutích vanilka, čokoláda a karamel. Prodávají se v obchodech s racionální výživou i velkých supermarketech. Nemusejí se skladovat v chladničce, takže je v obchodech najdete spíše v regále mezi rostlinnými mléky.
Z nechlazených dezertů jsou ještě k dostání španělská značka Naturgreen, která nabízí sójové, rýžové a mandlové různých příchutí, a česká značka Soyesta od firmy Veto.
V chladicích boxech zdravých výživ pak najdete sójové dezerty Ala a Sojáčik a rýžové dezerty Kika a Amunáček. Vyrábějí se v různých ovocných i dalších příchutích.
Ceny začínají mezi 10 a 15 korunami za kus. Při nákupu však doporučujeme věnovat pozornost nejen ceně, ale i složení. Pokud máte na výběr, nespokojte se jen s tím, že výrobek splňuje vaše dietní požadavky, ale buďte kritičtí i k použitým surovinám. I produkty „zdravé výživy“ mohou být šizené umělými aromaty a barvivy.
Jak na domácí pudink při bezmléčné nebo bezlaktózové dietě
Pudink se dá udělat z jakéhokoli mléka. Dá se použít mléko bez laktózy, které je dnes běžně k dostání. Výsledek bude prakticky k nerozeznání od pudinku z běžného kravského mléka. Snad jen dodejme, že bezlaktózové mléko je malinko sladší, a tak pudink nemusíte tolik cukrovat.
Samozřejmě můžete vařit i z mléka rostlinného – tekutého či sušeného. Pokud ho kombinujete s tradičním pudinkovým práškem z obchodu, může být výsledný dezert někdy trošku řidší než ten z živočišného mléka. V takovém případě stačí trochu ubrat tekutiny.
Ovocný pudink je možné vařit i ze šťávy z kompotu nebo naředěného džusu. Vznikne tak osvěžující želé.
A pokud je pro vás pudink málo nóbl a preferujete panna cottu, i tu si můžete udělat v bezlaktózové nebo čistě rostlinné verzi. Stačí zvolit odpovídající náhradní suroviny, především bezlaktózovou nebo rostlinnou smetanu.
Náš tip: Máte rádi jogurty a nesmíte konzumovat mléko? Mrkněte na náš článek Jogurty bez laktózy.
Jak děláte pudink doma vy? Spoléháte se na polotovary, nebo máte vlastní recept? Jaké netradiční suroviny používáte?