Alergická reakce na skořápkové ovoce může nastat nejen po požití, ale i po kontaktu či vdechnutí alergenu.
Nejčastější projevy jsou následující:
- kožní - svědění jazyka a rtů, vyrážky, otoky, zhoršení atopického ekzému
- trávící - otoky jazyka, bolesti břicha, zvracení, průjem
- dýchací – alergická rýma, dráždivý kašel, astmatické potíže, dušnost aj.
První pomocí je podání kortikoidů, u silných reakcí pak steroidních hormonů – adrenalinu. Pokud není poskytnuta lékařská pomoc včas, může dojít k oběhovému selhání, zástavě dechu a smrti.
Ke stanovení diagnózy se používají obdobné metody jako při zjišťování ostatních alergií:
- fyzické vyšetření pacienta, rozhovor s pacientem, osobní a rodinná anamnéza
- kožní testy - kožní prick testy (vpichové)
- kožní epikutánní testy (náplasťové)
- krevní testy - stanovení specifických imunoglobulinů IgE – protilátek proti konkrétnímu alergenu
- eliminačně – expoziční testy (vzácně, pod lékařským dohledem).
Reakce na více druhů zároveň i zkřížené reakce
Alergeny jednotlivých druhů suchých skořápkových plodů si jsou značně podobné a pouze zhruba 50 % alergiků reaguje pouze na jeden druh. Proto je-li prokázaná alergie na jeden ze stromových ořechů, doporučuje se raději vynechat ze stravy i ostatní. Prokázaná je např. zkřížená alergie mezi arašídy a vlašskými ořechy, kešu ořechy a pistáciemi, makadamovými a lískovými ořechy atd.
Existují i propojení mezi pylovými a potravinovými alergeny. V tomto případě se konkrétně jedná o alergii na lískové ořechy a možnou senzibilizaci pylem břízy (příp. příbuzných stromů) či pelyňku. Odborný název zní orálně – alergický syndrom.
Vliv teploty na alergenicitu skořápkových plodů
Skořápkové plody jsou pestrou skupinou rostlin, a tudíž reakce jednotlivých druhů na působící teplotu se odlišují. Setkat se můžeme jak s tím, že vysoká teplota snižuje účinek alergenů - např. se takto deaktivuje hlavní termolabilní alergen lískových oříšků, ale časté jsou i případy, kdy je alergen vůči teplotě imunní, či dokonce dochází ke zvýšení jeho účinnosti – např. při pražení arašídů.
Alergii na skořápkové plody je blízká i alergie na arašídy.