Od včel pochází několik různých alergenů. Nejznámějším a nejčastějším je včelí jed. Ale objevují se i nežádoucí reakce na včelí mateří kašičku, propolis a dokonce i na lidmi tolik milovaný med. Jak spolu tyto alergeny souvisejí? Budou alergikovi vadit rovnou všechny?
Jak má alergik postupovat při bodnutí včelou
Píchnutí včelou bývá nepříjemné, ale u většiny lidí se žádné alergické příznaky neobjeví. Pokud však patříte mezi včelí alergiky, postupujte takto:
- Včelí žihadlo co nejdříve seškrábněte nehtem nebo tenkým předmětem. Snažte se přitom nemačkat jedový váček na jeho konci.
- Na místo vpichu přiložte ledový obklad. Až potud se postupuje stejně jako u „nealergiků“.
- Pokud se místo vpichu nachází na končetině, je dobré kousek nad toto místo uvázat nějaké škrtidlo – např. pásku, tkaničku nebo srolovaný velký kapesník či šátek. Tím zpomalíte vstřebávání jedu do krevního oběhu.
- Použijte léky z pohotovostního balíčku, kterým byste měli být vybaveni od lékaře. Většinou jde o injekční pero s adrenalinem a nějaké protialergické léky. Pokud balíček u sebe nemáte, zkuste sehnat alespoň nějaké antihistaminikum. Rozkousejte a polkněte dvě tabletky.
- Vyhledejte lékařskou pomoc. V případě mdlob, potíží s dechem nebo jiných příznaků anafylaktického šoku neváhejte přivolat rychlou záchrannou službu.
Lepší je léčba a prevence
Přecitlivělost imunitního systému na jed včel je možné odstranit pomocí alergenových vakcín. Aby vakcinace byla účinná, je však potřeba se jí podrobovat dva a více let. Alergolog může předepsat dva druhy vakcín – kapky pod jazyk, které užíváte sami, nebo injekce pod kůži, na které musíte docházet do ordinace.
Náš tip: Jak předcházet žihadlům? Odpoví vám článek Jak se vyhnout bodavému hmyzu v naší encyklopedii alergií.
Při prokázané alergii na včelí jed si rovněž dávejte pozor na čmeláky, i když tito tvorové nejsou vůbec útoční. Jejich jed je tomu včelímu podobný, tudíž by u vás mohl vyvolat alergickou reakci. Složení vosího a sršního jedu se od toho včelího liší výrazněji.
Včelí produkty – různý původ, různé alergeny
Pro lidi, u kterých byla potvrzena alergie na včelí jed, je největším rizikem mateří kašička. V mateří kašičce se totiž vyskytují bílkoviny, které jsou chemicky podobné bílkovinám přítomným ve včelím jedu.
U ostatních včelích produktů – medu a propolisu – není vazba na „včelí alergeny“ tak silná.
Alergeny, které se vyskytují v propolisu, pravděpodobně nejsou včelího původu. Hlavním podezřelým jsou pupeny topolu a dalších stromů, z jejichž šťáv včely propolis vyrábějí.
Med – problém spíše pro pylového alergika
Alergické reakce na med se opravdu mohou objevit, i když jsou spíše vzácné a většinou nebývají vážné. Obvykle bývají způsobeny obsahem pylových zrnek a plísňových spor v medu. Opatrní by měli být zejména alergici trpící vícečetnou pylovou nebo potravinovou alergií.
Medové pečivo, medovina a další produkty s přídavkem medu by pro alergika neměly znamenat žádné riziko, protože procházejí tepelnou úpravou, při které se většina alergenů zlikviduje.
Na oprávněnou otázku, zda se člověk alergický na včelí bodnutí musí vyhýbat i všem včelím produktům, se nedá odpovědět jednoduše. Platí alespoň to, že člověk, u kterého došlo k alergické reakci na mateří kašičku, by se měl nechat otestovat rovněž na alergii na včelí jed.
Složení možných alergenů ve včelích produktech se doslova kus od kusu mění, a tak je téměř nemožné předpovědět, na který bude alergik reagovat a na který ne. Inu, včelky nejsou výrobní linka, která by se dala přesně naprogramovat.